Laxpasta med valnötspesto

Laxpasta med valnötspesto
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Laxpasta med valnötspesto

14 ingredienser

30 m

En krämig och god pasta är alltid en fullträff till middag. Den här versionen med pesto och lax kan snabbt bli en ny familjefavorit.

Ingredienser

portioner
  • 400 g rigatoni
  • salt

Pesto

  • 4 dl kål, strimlad (t.ex. grönkål, svartkål eller spetskål)
  • 1 dl valnötter, rostade
  • 2 klyftor vitlök, grovt hackade
  • 1 dl parmesanost, riven (eller t.ex. Västerbottenost eller Prästost)
  • 1 citron, saften
  • 1 dl olja
  • salt
  • svartpeppar

Lax

  • 1 msk rapsolja
  • 300 g laxfilé, skuren i bitar
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Koka rigatoni enligt anvisningarna på förpackningen i en stor kastrull med lättsaltat vatten.
  2. När pastan är al dente så dränera den och spara ca 1 dl av pastavattnet.

Pesto

  1. Mixa valfri kål, rostade valnötter, vitlök, ost och citronsaft i en matberedare.
  2. Tillsätt oljan långsamt medan matberedaren arbetar tills peston blir jämn och krämig.
  3. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lax

  1. Hetta upp 1 msk rapsolja i en stor stekpanna över medelhög värme.
  2. Tillsätt laxbitarna och stek dem i ca 3-4 minuter på varje sida eller tills de är genomstekta och har en fin gyllenbrun färg.
  3. Krydda med salt och svartpeppar efter smak.

Servering

  1. Tillsätt den kokta rigatonin i stekpannan med laxen. Häll över peston och blanda väl så att pastan är jämnt täckt med pesto och lax.
  2. Justera konsistensen om det behövs. Tillsätt i så fall lite av det sparade pastavattnet för att få önskad konsistens på såsen.
  3. Garnera eventuellt med extra riven svensk hårdost och valnötter. Servera genast!