Laxfilé med rostade rotfrukter och vispad krasse- och citronkräm
Laxfilé med rostade rotfrukter och vispad krasse- och citronkräm
17 ingredienser
45 min
Goda grönsaker rostas med honung i ugnen tillsammans med laxfilé - allt på en plåt. Medan ugnen gör jobbet, svänger du ihop en snabb sås med bland annat crème fraiche och citron.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
Rostade rotfrukter
- 500 g potatis
- 2 palsternackor
- 2 rödbetor
- 3 morötter
- 200 g rotselleri
- 1-2 msk olivolja
- 1-2 msk honung
- färsk timjan
- salt
Fisk
- 600 g laxfilé
- 1 msk olivolja
- salt
Vispad krasse- och citronkräm
- 2 dl crème fraîche
- 1 ask krasse
- 0,5-1 citron, rivet skal
- salt
- svartpeppar, nymalen
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skär rotfrukterna i jämnstora bitar.
- Lägg på en plåt och ringla över olivolja. Blanda runt och lägg några timjankvistar över. Sätt in i ugnen i ca 40 minuter. Tillsätt honung och salta efter halva tiden.
- Gnid in laxfilén med olivolja och salt.
- Sänk ugnsvärmen till 150 grader när rotfrukterna är färdigrostade.
- Lägg sedan fiskbitarna ovanpå grönsakerna. Tillaga laxen till innertemperaturen är 50 grader, det tar 5-15 minuter beroende på hur tjock laxfilén är.
- Gör under tiden krämen. Vispa crème fraiche tills den blir riktigt tjock och fluffig likt en mousse.
- Vänd i klippt krasse, finrivet citronskal, salt och nymalen svartpeppar.
- Servera rotfrukterna och fisken tillsammans med den vispade crème fraichen.