Laxfilé med rostade rotfrukter och vispad krasse- och citronkräm

POPULÄRT
koket.se
Laxfilé med rostade rotfrukter och vispad krasse- och citronkräm
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Laxfilé med rostade rotfrukter och vispad krasse- och citronkräm

11

17 ingredienser

45 min

Goda grönsaker rostas med honung i ugnen tillsammans med laxfilé - allt på en plåt. Medan ugnen gör jobbet, svänger du ihop en snabb sås med bland annat crème fraiche och citron.

Ingredienser

portioner

Rostade rotfrukter

  • 500 g potatis
  • 2 palsternackor
  • 2 rödbetor
  • 3 morötter
  • 200 g rotselleri
  • 1-2 msk olivolja
  • 1-2 msk honung
  • färsk timjan
  • salt

Fisk

  • 600 g laxfilé
  • 1 msk olivolja
  • salt

Vispad krasse- och citronkräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 ask krasse
  • 0,5-1 citron, rivet skal
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär rotfrukterna i jämnstora bitar.
  3. Lägg på en plåt och ringla över olivolja. Blanda runt och lägg några timjankvistar över. Sätt in i ugnen i ca 40 minuter. Tillsätt honung och salta efter halva tiden.
  4. Gnid in laxfilén med olivolja och salt.
  5. Sänk ugnsvärmen till 150 grader när rotfrukterna är färdigrostade.
  6. Lägg sedan fiskbitarna ovanpå grönsakerna. Tillaga laxen till innertemperaturen är 50 grader, det tar 5-15 minuter beroende på hur tjock laxfilén är.
  7. Gör under tiden krämen. Vispa crème fraiche tills den blir riktigt tjock och fluffig likt en mousse.
  8. Vänd i klippt krasse, finrivet citronskal, salt och nymalen svartpeppar.
  9. Servera rotfrukterna och fisken tillsammans med den vispade crème fraichen.