Laxcurry med saffransris

koket.se
Laxcurry med saffransris
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Laxcurry med saffransris

20 ingredienser

30 min

Lättlagad gryta med lax i en krämig currysås. Till det serveras ett gyllengult saffransris som fått koka i en smakrik buljong med brynt lök.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Saffransris

  • 1 gul lök (liten)
  • 0,5 g saffran
  • 0,5 dl vatten, kokande
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 4 dl basmatiris

Laxcurry

  • 2 gula lökar, stora, i tunna skivor
  • 5 klyftor vitlök, finhackad
  • 5 cm färsk ingefära, riven
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 msk garam masala
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk svartpeppar, nymalen
  • 400 ml kokosmjölk
  • 400 g krossade tomater
  • 3 msk ljust muscovadosocker
  • 1 limefrukt, pressad saft
  • 700 g laxfilé, i tärningar
  • 1 kruka koriander, blad plockade och stjälkar finhackade
  • salt
  • neutral rapsolja, att steka i

Gör så här

  1. Börja med att skölja riset ordentligt och låt det droppa av i sil. Häll kokande vattnet över saffranet i en liten skål och låt stå i 5 minuter.
  2. Finhacka löken till riset och stek i en kastrull med lite olja till löken är mjuk.
  3. Lägg riset i kastrullen, häll på buljong och saffransvatten. Låt koka under lock till riset är klart, det tar ca 10 minuter. Dra sedan av från plattan och låt stå i 10 minuter. Fluffa sedan riset med en gaffel innan servering.
  4. Påbörja laxcurryn genom att steka lök till den är mjuk och börjar få lite färg. Lägg då i vitlök som får steka med i några minuter.
  5. Tillsätt sedan riven ingefära, malen koriander, garam masala, currypulver, svartpeppar, hackade korianderstjälkar, kokosmjölk och krossade tomater. Låt koka upp och puttra i 10 minuter.
  6. Tillsätt muscovadosocker samt lime och rör om väl. Smaka av med salt och ev mer socker och lime.
  7. Lägg i laxbitarna och låt koka upp. Dra direkt av från värmen, strö över korianderblad och servera med saffransriset.