Lax med örttäcke, citronsås och pressad potatis

POPULÄRT
koket.se
Lax med örttäcke, citronsås och pressad potatis
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Lax med örttäcke, citronsås och pressad potatis

16 ingredienser

45 min

Lax i ugn med krispigt täcke på ost, panko och örter serverad med en krämig citronsås, krispig sallad på sockerärter och pressad potatis.

logo
Filip Poon - porträtt KM 2023

Se Filip Poon laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer (á 125 g)
  • 4 msk pankoströbröd (eller vanligt ströbröd)
  • 4 msk parmesanost, riven
  • 1 kruka färsk dill, hackad
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 msk olja

Sås

  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 citron, finrivet skal och pressad saft
  • ev majsstärkelse

Till servering

  • 900 g potatis
  • 150 g sockerärtor, strimlade
  • 1 kruka färsk dill
  • 1,5 msk olivolja

Gör så här

  1. Börja med att skala och koka potatisen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Koka upp vatten och fiskbuljong i en kastrull till såsen. Låt koka 2-3 minuter. Tillsätt grädde och salt, sänk värmen och låt småkoka ca 10 minuter.
  4. Tillsätt finrivet citronskal och färskpressad citronsaft. Låt koka 1 minut. Red ev av såsen med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten om du föredrar en tjockare sås. Smaka av.
  5. Blanda panko, riven ost, dill, citronskal och olja. Salta laxen på båda sidorna och lägg i en ugnssäker form. Klappa in laxfiléernas ovansida med ströbrödsblandningen.
  6. Tillaga i ugnen 12-15 minuter tills fiskens innertemperatur är 45-50 grader.
  7. Finstrimla sockerärtorna och blanda med lite olivolja, hackad dill och salt.
  8. Häll av potatisen och pressa genom en potatispress.
  9. Servera laxen med citronsås, pressad potatis och sockerärtssallad.