Lax med knäckebrödstäcke och potatisstomp

koket.se
Lax med knäckebrödstäcke och potatisstomp
Foto: TV4
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Lax med knäckebrödstäcke och potatisstomp

12 ingredienser

45 min

En vardagsrätt som tas till nya höjder med ett smarrigt frastäcke av knäckebröd och en örtig potatisstomp. Perfekt middagsmat för hela familjen!

Se Gabriel Jonsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé, i portionsbitar
  • 6 knäckebröd
  • 100 g smör
  • salt
  • peppar

potatis

  • 800 g delikatesspotatis
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka persilja
  • salt
  • peppar

Limesås

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 limefrukt

Gör så här

Lax

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret. Mixa eller mortla knäckebrödet. Blanda med smöret. Salt och peppra.
  3. Lägg laxen i en ugnssäker form och täck laxen med knäckebrödsblandningen.
  4. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 50 grader, ca 8-12 minuter.

Potatisstomp

  1. Koka potatisen tills den är mjuk. Häll av och mosa med en gaffel eller lämpligt redskap.
  2. Hacka dillen och persiljan och blanda med potatisen. Smaka av med salt och peppar.

Limesås

  1. Blanda crème fraiche med finrivet limeskal och saft från hälften av limen. Smaka av med salt, peppar och limesaft.

Glöm inte att matsortera skalet från limen för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda middag. /Köket-redaktionen