Lax med blomkålsmos

Lax med blomkålsmos
Foto: TV4

Lax med blomkålsmos

Av: Göran - Skövde

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

1 h

Ugnsbakad lax med ett överdrag av panko, philadelphiaost och citron. Serverad med ett krämig blomkålsmos och haricots vers.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lax i ugn

  • 2 dl pankoströbröd
  • 1 citron (skalet finrivet)
  • 4 bitar lax (à 175 g)
  • 100 g Philadelphia gräslök (eller valfri Philadelphia efter smak)

Blomkålsmos

  • 300 g potatis
  • 300 g blomkål
  • 75 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • 300 g haricots verts
  • Citronskivor
  • tomat

Passande dryck

  • vitt vin

Gör så här

Lax i ugn

  1. Värm ugnen till 180°.
  2. Blanda panko med finrivet citronskal.
  3. Lägg laxfiléerna i en smord ugnsfast form och bred på Philadelphiaost.
  4. Strö över panko och citronskal, tryck lätt så att de fäster i Philadelphiatoppningen.
  5. Baka laxen i ugnen 15-20 minuter, eller till önskad stekgrad.

Blomkålsmos

  1. Koka potatis och blomkål var för sig i lättsaltat vatten tills de blir mjuka.
  2. Låt vattnet rinna av ordentligt och pressa ner det i en skål.
  3. Tillsätt smör och rör tills det har smält. Smaka av med salt och peppar. Blanda ev. ner finhackad persilja.

Garnering

  1. Servera laxen med moset, citronskivor, tomater och haricots verts.
Lax med blomkålsmos | Köket.se