Lax med blomkålsmos

15 röster
1 h
4

Ugnsbakad lax med ett överdrag av panko, philadelphiaost och citron. Serverad med ett krämig blomkålsmos och haricots vers.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h
4

Du behöver

Lax i ugn

  • 2 dl panko (ströbröd)
  • 1 citron (skalet finrivet)
  • 4 bitar lax, á 175 g
  • 100 g Philadelphia gräslök (eller valfri Philadelphia efter smak)

Blomkålsmos

  • 300 g potatis
  • 300 g blomkål
  • 75 g smör
  • Salt
  • Svartpeppar

Garnering

  • 300 g haricots verts
  • Citronskivor
  • Tomater

Passande dryck

  • Vitt vin

Gör så här

  1. Lax i ugn
    Värm ugnen till 180°.
  2. Blanda panko med finrivet citronskal.
  3. Lägg laxfiléerna i en smord ugnsfast form och bred på Philadelphiaost.
  4. Strö över panko och citronskal, tryck lätt så att de fäster i Philadelphiatoppningen.
  5. Baka laxen i ugnen 15-20 minuter, eller till önskad stekgrad.
  6. Blomkålsmos
    Koka potatis och blomkål var för sig i lättsaltat vatten tills de blir mjuka.
  7. Låt vattnet rinna av ordentligt och pressa ner det i en skål.
  8. Tillsätt smör och rör tills det har smält. Smaka av med salt och peppar. Blanda ev. ner finhackad persilja.
  9. Garnering
    Servera laxen med moset, citronskivor, tomater och haricots verts.
4 september 2018
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept