Lax med blomkålsmos

Lax med blomkålsmos
Foto: TV4

Lax med blomkålsmos

32

9 steg att laga

13 ingredienser

1 h

Ugnsbakad lax med ett överdrag av panko, philadelphiaost och citron. Serverad med ett krämig blomkålsmos och haricots vers.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Lax i ugn

  • 2 dl pankoströbröd
  • 1 citron (skalet finrivet)
  • 4 bit lax (à 175 g)
  • 100 g Philadelphia gräslök (eller valfri Philadelphia efter smak)

Blomkålsmos

  • 300 g potatis
  • 300 g blomkål
  • 75 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • 300 g haricots verts
  • Citronskivor
  • tomat

Passande dryck

  • vitt vin

Gör så här

  1. Lax i ugn
    Värm ugnen till 180°.
  2. Blanda panko med finrivet citronskal.
  3. Lägg laxfiléerna i en smord ugnsfast form och bred på Philadelphiaost.
  4. Strö över panko och citronskal, tryck lätt så att de fäster i Philadelphiatoppningen.
  5. Baka laxen i ugnen 15-20 minuter, eller till önskad stekgrad.
  6. Blomkålsmos
    Koka potatis och blomkål var för sig i lättsaltat vatten tills de blir mjuka.
  7. Låt vattnet rinna av ordentligt och pressa ner det i en skål.
  8. Tillsätt smör och rör tills det har smält. Smaka av med salt och peppar. Blanda ev. ner finhackad persilja.
  9. Garnering
    Servera laxen med moset, citronskivor, tomater och haricots verts.
TIPS!
läs mer
Bikarbonat

Smarta tips i köket!

Knivskola, rengöra skärbrädor och bikarbonat. Smarta tips för köket!

Läs mer