Lax i ugn med citrusslungad blomkål och dillmajonnäs
Lax i ugn med citrusslungad blomkål och dillmajonnäs
19 ingredienser
40 min
En lyxigt god laxrätt serverad med blomkål svängd i en citrusvinägrett samt en knalligt grön dillmajonnäs är perfekt att bjuda hela familjen på.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 4 bitar laxfilé med skinn [à 150 g]
- 2 msk olivolja
- salt
- 1 blomkål
Citronette
- 0,5 dl olivolja
- 1 citron, finrivet skal
- 2,5 msk citronsaft
- 2 tsk honung
- 0,5 msk färsk dill, finhackad
- salt
- svartpeppar, nymalen
Dillmajonnäs
- 2 dl rapsolja
- 1 knippe färsk dill
- 10-12 blad babyspenat
- 2 äggulor
- 1-2 tsk dijonsenap
- citronsaft, efter smak
- salt
Garnering
- färsk dill
Gör så här
Dillmajonnäs
- Mixa ihop olja, dill och babyspenat. Mixa tills det nästan ryker i mixern, det är när oljan blir varm som spenatbladen släpper sin fina färg. Häll av i en finmaskig sil. Låt oljan svalna till rumstemperatur. (Det går bra att värma upp oljan, dill och babyspenat i en liten kastrull på plattan till 60 grader och sedan mixa om man vill istället.)
- Rör ihop äggulor och dijonsenap, tillsätt den gröna oljan droppvis tills det blir en tjock majonnäs. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Citronette
- Vispa ihop ingredienserna till citronetten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Laxfilé
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Lägg laxen i en ugnssäker form. Pensla med olivolja och salta. Tillaga i ugnen ca 20 minuter tills innertemperaturen är 54-56 grader.
Blomkål
- Koka upp en kastrull med saltat vatten.
- Skär loss blomkålsbuketterna. Låt buketterna koka i vattnet 5-10 minuter beroende på storlek, de får inte koka för länge då man vill ha lite tuggmotstånd kvar.
- Häll av vattnet och slunga blomkålen före servering i citronetten.
Servering
- Servera blomkålen slungad i citronette till den ugnsbakade laxen och den härligt gröna dillmajonnäsen. Dekorera med dill.