Lax i ugn med citrusslungad blomkål och dillmajonnäs

POPULÄRT
koket.se
Lax i ugn med dillmajonnäs
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Lax i ugn med citrusslungad blomkål och dillmajonnäs

19 ingredienser

40 min

En lyxigt god laxrätt serverad med blomkål svängd i en citrusvinägrett samt en knalligt grön dillmajonnäs är perfekt att bjuda hela familjen på.

Se Catarina König laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar laxfilé med skinn, à 150 g
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • 1 blomkål

Citronette

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2,5 msk citronsaft
  • 2 tsk honung
  • 0,5 msk färsk dill, finhackad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Dillmajonnäs

  • 2 dl rapsolja
  • 1 knippe färsk dill
  • 10-12 blad babyspenat
  • 2 äggulor
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • citronsaft, efter smak
  • salt

Garnering

  • färsk dill

Gör så här

Dillmajonnäs

  1. Mixa ihop olja, dill och babyspenat. Mixa tills det nästan ryker i mixern, det är när oljan blir varm som spenatbladen släpper sin fina färg. Häll av i en finmaskig sil. Låt oljan svalna till rumstemperatur. (Det går bra att värma upp oljan, dill och babyspenat i en liten kastrull på plattan till 60 grader och sedan mixa om man vill istället.)
  2. Rör ihop äggulor och dijonsenap, tillsätt den gröna oljan droppvis tills det blir en tjock majonnäs. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Citronette

  1. Vispa ihop ingredienserna till citronetten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Laxfilé

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg laxen i en ugnssäker form. Pensla med olivolja och salta. Tillaga i ugnen ca 20 minuter tills innertemperaturen är 54-56 grader.

Blomkål

  1. Koka upp en kastrull med saltat vatten.
  2. Skär loss blomkålsbuketterna. Låt buketterna koka i vattnet 5-10 minuter beroende på storlek, de får inte koka för länge då man vill ha lite tuggmotstånd kvar.
  3. Häll av vattnet och slunga blomkålen före servering i citronetten.

Servering

  1. Servera blomkålen slungad i citronette till den ugnsbakade laxen och den härligt gröna dillmajonnäsen. Dekorera med dill.