Lax i röd curry med kålsallad

NYHET
Lax i röd curry med kålsallad
Foto: Alicia Rosenqvist
Jennifer Eriksson profilbild
Jennifer Eriksson profilbild

Lax i röd curry med kålsallad

28 ingredienser

1 h + tid i kyl

Lax i röd curry med kålsallad och picklad chili kan bli en middag att förgylla veckan med.

Ingredienser

portioner

Picklad chili

  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl ättiksprit 12 %
  • 2 röda chilifrukter

Lax i röd curry

  • 2 morötter
  • 2 burkar kokosmjölk [á 400 ml]
  • 3 msk röd currypasta
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök
  • 6 limeblad (frysta går bra)
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk soja
  • 0,5 limefrukt, saft
  • 1,5 msk strösocker (eller palmsocker)
  • 1 tsk MSG
  • 500 g lax, tärnad
  • 4 port ris

Kålsallad

  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 0,5 kruka thaibasilika
  • 1 msk rapsolja (eller annan neutral olja)
  • 1 limefrukt, saft och zest
  • 0,33 vitkål
  • salt [1 nypa]

Servering

  • 1 dl salta jordnötter
  • sesamfrön
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 0,5 kruka thaibasilika

Gör så här

Picklad chili

  1. Pickla gärna chilin en dag eller ett par timmar innan servering för bäst smak.
  2. Koka upp vatten, socker och ättikssprit i en kastrull tills sockret har löst upp sig.
  3. Skiva chili tunt och lägg i en burk.
  4. Häll lagen över chilin och ställ sedan burken i kylen.

Lax i röd curry

  1. Skala och skär moroten i halvmånar.
  2. Häll ner en halv burk kokosmjölk i en stor gryta.
  3. Låt kokosmjölken koka på hög värme. Sänk sedan värmen något och låt det puttra i ca 20 minuter under omrörning. Målet är att kokosmjölken ska skära sig så att smaken kommer fram.
  4. När kokosfettet har separerat sig från den genomskinliga vätskan tillsätter du röd curry och morotsbitarna. Låter det fräsa i ca 5 minuter.
  5. Häll i resterande kokosmjölk, rör om och låt det puttra.
  6. Skala och riv ingefära samt vitlök och tillsätt det i grytan.
  7. Finstrimla frysta limebladen (eller använd hela blad om de är torkade) och häll ner dem i grytan.
  8. Tillsätt även fisksås, soja, saft från en halv lime, socker och MSG (om du gillar en trevlig umamibomb och smakförstärkare).
  9. Låt grytan få puttra några minuter medan du förbered salladen och kokar riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Kålsallad

  1. Skala och riv ingefära.
  2. Finhacka koriander och thaibasilika.
  3. Blanda rapsolja med ingefära, örter, limezest och limesaft till en dressing.
  4. Strimla vitkålen fint och massera in den i dressingen. Smaka av med lite salt.

Servering

  1. När riset nästan är färdigkokt, salladen är klar och toppingen är förberedd så lägger du ner lax i såsen. Låt småputtra i ca 3–4 minuter.
  2. Lägg upp ris på tallrikar tillsammans med lax och sås.
  3. Toppa med kålsallad, picklad chili, jordnötter, sesamfrön och örter.