Lätthalstrad pilgrimsmussla

Lätthalstrad pilgrimsmussla

19 ingredienser

1 h + 24 h

Petter Johansson gästar Nyhetsmorgon och imponerar med lätthalstrad pilgrimsmussla med krusbärs- och pepparrotsvinägrett samt saltad rättika.

Ingredienser

portioner

Krusbärs- och pepparrotsvinägrett

  • 1 dl krusbärsjuice (från frysta krusbär)
  • 0,6 dl vispgrädde
  • 3 tsk citronsaft
  • 1 tsk pepparrotsolja
  • 3 msk vattenkrasseolja
  • salt

Pepparrotsolja

  • 1 dl matolja
  • 2 msk färsk pepparrot, finriven

Vattenkrasseolja

  • 2 dl matolja
  • 1 dl babyspenat
  • 1 dl vattenkrasse

Saltad rättika

  • 1 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 rättika (eller 8 rädisor)

Pilgrimsmusslor

  • 4 pilgrimsmusslor [à 50 g]
  • salt
  • 2 msk klarnat smör
  • smör, brynt
  • citronsaft
  • salt (finsalt)

Servering

  • blad vattenkrasse (eller buskkrasse)

Gör så här

Krusbärs- och pepparrotsvinägrett

  1. Tina de frysta krusbären.
  2. Pressa krusbären först genom en sil och filtrera sedan saften genom kaffefilter.
  3. Mät upp övriga ingredienser i en bunke.
  4. Tillsätt krusbärssaften och vispa ihop. Smaka av med salt.

Pepparrotsolja

  1. Värm matoljan till 80 grader.
  2. Häll ner den rivna pepparroten i oljan. Låt sedan stå och infusera i 24 timmar.
  3. Sila oljan genom en finmaskig sil.
  4. Använd oljan till vinägretten eller frys in för senare användning.

Vattenkrasseolja

  1. Värm matoljan till 70  grader i en kastrull.
  2. Lägg spenat och vattenkrasse i en blender.
  3. Häll i den ljumna oljan och mixa slätt.
  4. Sila genom en finmaskig sil. Använd oljan samma dag eller frys in.

Saltad rättika

  1. Blanda vatten och salt.
  2. Skala rättikan eller skölj rädisorna.
  3. Hyvla dem sedan på mandolin så att du får ca 2 mm tjocka skivor.
  4. Lägg skivorna i saltvattnet och låt dra i 30 minuter.
  5. Ta upp skivorna och torka av dem på hushållspapper.
  6. Rulla rättiksskivorna till önskad form.
  7. Förvara i kylen fram till servering.

Pilgrimsmusslor

  1. Hetta upp en stekpanna ordentligt.
  2. Salta musslorna under tiden.
  3. Tillsätt det skirade smöret i den varma pannan.
  4. Stek musslorna på hög värme tills de får fin färg. Lyft sedan upp dem ur pannan.
  5. Skiva musslorna i ca 5 lika stora skivor.
  6. Pensla skivorna med varmt brynt smör, citronsaft och en nypa finsalt.

Servering

  1. Lägg upp de skivade och kryddade pilgrimsmusslorna på tallrikar.
  2. Toppa med 6 stycken rullar rättika (eller rädisor).
  3. Dekorera med blad från vattenkrasse eller buskkrasse.
  4. Avsluta vid bordet med att ringla över vinägrett efter smak.