Låtsashummersoppa

Låtsashummersoppa
Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Låtsashummersoppa

Av: Martina Haag

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

45 m

”En extra bonus är att den här falska hummersoppan inte bara räcker till den här middagen, utan även till en middag till, och på den tredje dagen kan du ta det som blir över och använda som en jättegod pastasås.” /Martina Haag

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 500 g morot
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 fänkål (liten)
  • 1 gul lök (stor)
  • 5 msk smör
  • 1 tsk paprikapulver (milt)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 burk tomat, krossade
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 msk koncentrerad hummerfond
  • 2 tsk sambal oelek
  • 5 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • salt

Gör så här

  1. Skala morötterna och skär dem i mindre bitar.
  2. Skrubba citronen noga så du får bort all besprutning och torka med en handduk – när den är blöt kan den vara svår att riva.
  3. Skär bort roten på fänkålen. Skala löken, hacka den och fänkålen och bryn i rikligt med smör i en gryta. Tillsätt paprikapulver och pressa i vitlök.
  4. Lägg i morötter, krossade tomater och tomatpuré. Tillsätt timjan, lagerblad, hummerfond, sambal oelek och rivet citronskal. Späd med vatten och låt koka cirka 20 minuter.
  5. Ta bort lagerbladen och mixa soppan alldeles slät. Häll i grädden.
  6. Smaka av med salt och späd soppan med vatten om den är för tjock. Koka upp och servera.