• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Långkokt lammlägg med jordärtskockspuré

NYHET
långkokt lammlägg med jordärtskockpure
Foto: TV4

Långkokt lammlägg med jordärtskockspuré

10 steg att laga

18 ingredienser

1 h + tid i ugn

Underbar middag med mycket smak. Perfekt tillagat lamm serveras med en krämig jordärtskockspuré. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Lammlägg

  • 1 kg lammlägg (1 kg kött, räkna ej vikt ben)
  • 200 g paprika, mixad
  • 3 tomater
  • 3 gula lökar
  • 5 klyfta vitlök
  • 75 cl rött vin (Cabernet sauvignon)
  • 2 morötter
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 köttbuljongtärning
  • rosmarin
  • malen spiskummin
  • oregano
  • 2 lagerblad

Jordärtskockspuré

  • 600 g jordärtskocka
  • grädde
  • salt
  • peppar

Till servering

  • mynta

Gör så här

  1. Lammlägg
    Värm ugnen till 160 grader. Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta. Salta och peppra lammläggen och bryn tills de får lite färg, ca 8 min.
  2. Lägg de brynta lammlägena åt sidan.
  3. Skär vitlök, lök och morötter i stora bitar. Stek i samma gryta, tills löken börjar få färg.
  4. Skär paprika och tomater i stora bitar och lägg ner i grytan tillsammans med övriga grönsaker. Krydda efter smak med spiskummin, rosmarin, oregano och lagerblad.
  5. Häll i en bit kycklingbuljong och en bit köttbuljong. Rör om och häll i en flaska rödvin. Lägg nu i lammläggen uppe på grönsaksröran tills det börjar koka.
  6. Ta av grytan från plattan och ställ in den i ugnen utan lock i ca 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.
  7. Jordärtskockspuré
    Ca 40 min innan lammläggen är klara, skala och koka jordärtskocka tills de är mjuka.
  8. Häll av vattnet och tillsätt grädde lite i taget. Vispa med elvisp till det blir en fluffig puré. Tillsätt mer grädde vid behov. Salta och peppra efter smak.
  9. Servering
    Förbered servering genom att lägga ca 250 gr lammlägg på en tallrik tillsammans med jordärtskockspuré.
  10. Använd rödvinssåsen från lammläggen vid sidan om och dekorera med hackad mynta på lammläggen.