Långkok på lammlägg med pasta

Långkok på lammlägg med pasta
Foto: Tv4
Desirée Jaks
Desirée Jaks

Långkok på lammlägg med pasta

14 ingredienser

2 h

Långkok på lammlägg med pastalakan och ricottaost.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 kg lammlägg
  • salt
  • peppar
  • 3,5 dl rött vin
  • 0,5 vitlök, delad
  • 1 gul lök, skalad och delad
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 tsk hel kummin
  • 5 dl vatten

Pastalakan

  • 300 g pastadeg
  • 100 g ricotta
  • 50 g parmesanost
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Krydda läggen ordentligt med salt och peppar.
  2. Värm upp en stekpanna och bryn läggen kraftigt runtom, 2-3 minuter. Lyft av lammet, slå på vinet i stekpannan och koka upp.
  3. Lägg lammet med örter och grönsaker i en ugnfastform och slå över vinet samt vatten. Klä in formen i aluminiumfolie och baka i ugnen i två timmar.
  4. Ta upp lammläggen ur formen. Slå över köttsaften från formen i en kastrull och koka ihop tills hälften återstår. Plocka köttet från benen under tiden. Smaka av såsen med salt och peppar, sila och lägg i köttet.
  5. Koka upp vatten i en kastrull, salta väl.
  6. Kavla ut degen tunt, ca 2 millimeter. Skär sedan degen i breda remsor, liknande lasagneplattor.
  7. Koka pastalakanen i det saltade vattnet tills den är klar, ca 3 minuter. Köper du färdig pasta så koka enligt anvisningarna på paketet.

Servering

  1. Hetta upp lammet i såsen, arrangera sedan det på ett stort djupt fat eller tallrik.
  2. Lägg på pastalakan, klicka på ricotta och riv över parmesan. Krydda med salt och peppar på toppen.
  3. Servera med sallad och extra parmesan vid sidan.