Lammytterfilé med marinerade betor och potatis- och getoststomp

14 röster
50 m
4

Ugnsstekt lammytterfilé serveras med marinerade röd- och gulbetor, potatisstomp med getost och rosmarinsky.

Dryckestips: Brunello Di Montalcino, 2007

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
50 m
4
4 portioner

Du behöver

Lammytterfilé med persilja

  • 800 g svensk lammytterfilé
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 100 g bladpersilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl matolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar

Marinerade betor

  • 600 g rödbetor, kokta och skalade
  • 2 msk balsamicovinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gulbeta, tvättad och hyvlad
  • 1 citron, saften
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1 krm salt

Potatis- och getoststomp

  • 600 g mjölig potatis, skalad
  • 150 g getost, smulad
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 50 g smör
  • 1 kruka gräslök, finhackad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Rosmarinssky

  • 2 msk olja
  • 1 morot, skalad och hackad
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl rött vin
  • 6 dl god köttbuljong
  • 2 rosmarinkvistar

Gör så här

  1. Lammytterfilé med persilja
    Mixa persilja, vitlök och olja. Salta och peppra köttet, bryn köttet i oljan och smöret, pensla på persilje- och vitlöksoljan. Kör i ugnen på 80 grader tills kärntemperaturen är 56 grader. Ta ut och rulla in i aluminiumfolie och låt vila 15 min innan det trancheras innan servering.
  2. Betor
    Lägg rödbetorna i en bunke och häll på honung, vinäger, salt och peppar och värm försiktigt innan servering. Marinera de hyvlade gulbetorna med citron och kallpressad rapsolja.
  3. Potatis- och getoststomp
    Koka potatisen tills den är mjuk, häll av och mosa den med getosten och crème fraichen till ett grovt mos, rör i saltet och gräslöken, forma till ägg och lägg upp på tallrikar.
  4. Rosmarinsky
    Fräs grönsakerna i matolja, häll på vin och fond och låt reducera till hälften ungefär, sila av och smaka av med salt och peppar.
18 augusti 2015
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept