Lammstek Provençale

38 röster
6
Lammstek Provençale
Foto: TV4
6
6 portioner

Du behöver

  • 2 kg lammstek med ben
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 tsk rosmarin
  • 4 klyfta vitlök
  • smör
  • vatten och/ eller vitt vin

Gratäng:

  • 1 zucchini
  • 1 aubergine
  • 4 tomater, fasta
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl vitt bröd, smulat
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och dela vitlöksklyftorna på längden. Putsa steken, gör hål med vass kniv och stick in vitlöken. Gnid in steken med kryddorna. Sätt in en stektermometer i den köttigaste delen och lägg steken i en långpanna. Klicka på smör, häll i 2 dl vatten och stek den i 1 1/2-2 timmar. Ta steken ur ugnen och låt den vila i folie. Vispa ur långpannan med vatten och/eller vitt vin, sila ner skyn i kastrull.
  2. Höj ugnsvärmen till 200°. Skär zucchini, aubergine och tomat i tunna skivor och lägg dem omlott i oljad gratängform. Krydda med salt och peppar och droppa över olivolja. Grädda i 10 minuter.
  3. Kör bröd, persilja och pressad vitlök i matberedare. Strö allt över grönsakerna och droppa på lite mer olja. Gratinera ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och gratängen fått fin färg. Skiva steken och servera med gratängen.
12 maj 2009