Lammstek med bakad tomat, sparris, sauterad lök och ramslökssmör

6 röster
1 h
4

Lyxig och god huvudrätt på lammstek med bakad tomat, sparris, sauterad lök med ramslökskapris och ramslökssmör.

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

Lammstek

  • 500 g lammstek benfri
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 g färsk timjan
  • olivolja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

bakade tomater

  • 250 g tomat, olika färger
  • 15 g kallpressad rapsolja
  • 10 g schalottenlöksvinäger
  • 2 g salt
  • 1 klyfta vitlök
  • timjan

Sauterad lök med ramslökskapris

  • 2 gul lök
  • 10 g schalottenlöksvinäger
  • 2 g salt
  • 1 msk ramslökskapris, går bra med vanlig kapris

Ramslökssmör

  • 250 g smör, normalsaltat och rumstempererat
  • 10 g vitlök
  • 10 g schalottenlök
  • 1 tsk pernod
  • 1 tsk cognac
  • 1 msk vitt vin
  • 15 g persilja
  • 15 g ramslök
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 1 salt

Tillbehör

  • 4 grön sparris
  • buskkrasse
  • 50 g ramslöksblad
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Lammstek
    Salta och peppra lammet.
  2. Bryn köttet hårt i panna först i stekpanna med olivolja.
  3. Tillsätt smör, vitlök och timjan, ös köttet.
  4. Lägg lammet i en ugnssäker form. Baka av i ugn på 120 grader till en innertemperatur på 54 grader.
  5. Bakade tomater
    Lägg tomater i en form. Slå på olja, vinäger, salt och peppar.
  6. Riv vitlök och tillsätt tillsammans med timjan.
  7. Baka i ugn 125 grader 10 minuter.
  8. Sauterad lök med ramslökskapris
    Finhacka löken.
  9. Sautera/mjukgör löken i smör.
  10. När löken är mjuk tillsätt vinäger och salt.
  11. Hacka kaprisen och tillsätt i löken.
  12. Ramslökssmör
    Mixa vitlök och schalottenlök i matberedare.
  13. Lägg i Persilja och ramslök, mixa 30 sekunder.
  14. Tillsätt senap, vittvin, konjak och pernod.
  15. Sedan smör, lite i taget.
  16. Mixa slät och smaka av med salt.
  17. Kyl i önskar form eller lägg i skål.
  18. Tillbehör och servering
    Stek den gröna sparrisen i olivolja i en panna tills den är mjuk men har en liten kärna kvar.
  19. Tillsätt ramslöken så att den fortfarande har lite spänst kvar.
  20. Smaka av med salt och peppar.
  21. Garnerna med buskkrasse.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...