Lammstek
Lammstek
9 ingredienser
1 h
"Ofta kan vi köpa urbenad och nätad lammstek. Jag gillar att ta bort nätet och dela steken i naturliga detaljer. Då kan vi få en jämnare tillagning och sedan dela i skivor. Skaffa en digital termometer för att få rätt innetemperatur." /Klas Lindberg
Se Klas Lindberg laga receptet

Ingredienser
- 1 lammstek, urbenad, putstad och delad i detaljer: innanlår, ytterlår, rulle, fransyska och rostbiff
- vitt vin
- 1 hel vitlök, plocka isär vitlöken och skala varje klyfta
- 8 schalottenlökar, skalade (små)
- färsk timjan
- rosmarin
- salt
- svartpeppar
- olja
Gör så här
- Krydda köttet med salt och svartpeppar.
- Bryn köttet ordentligt i olja runt om.
- Lägg köttet åt sidan och koka ur pannan med lite vitt vin. Spara vinet och all smak från lammet.
- Bryn vitlöken och schalottenlöken i olja tillsammans med timjan och rosmarin. Krydda med salt och svartpeppar. Löken och vitlöken ska tillagas så de blir milda.
- Lägg köttet ovanpå löken, slå på vinet (från när köttet bryntes) och tillaga allt i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen är 55 grader. Det är viktigt att varje del mäts med termometern så det blir rätt tillagning.
- Låt vila ca 5-10 minuter.
- Lyft sedan köttet åt sidan.
- Smaka av löken så den känns fyllig, söt och god.
- Repa gärna rosmarin och timjan som du sedan hackar grovt och massera in i köttet.
- Skär köttet i skivor och lägg ovan på löken.
- Servera gärna tillsammans med ramslökspotatis.