Lammsadel med bakade tomater
Lammsadel med bakade tomater
38 ingredienser
1 h
Lammsadel med bakade tomater, friterad kronärtskocka och ramslökspesto blir en välkomponerad rätt att förgylla våren med.
Ingredienser
Lamm
- 1000 g lammsadel
- salt
Ramslökspesto
- 100 g ramslök
- 100 g persilja
- 1 dl solroskärnor
- 50 g parmesanost
- 1,5 dl olivolja
- salt
Kronärtskockor
- olja (till fritering)
- 4 kronärtskockor
- salt
Bakade tomater
- 2 plommontomater
- salt
- strösocker
- 1 klyfta vitlök
- 4 timjankvistar
- svartpeppar
- olivolja
Sallad
- 4 gemsallad
- 1 kruka torkad körvel
- 1 kruka torkad dragon
- olivolja
- salt
Rödvinssås
- 2 bananschalottenlökar
- 1 klyfta vitlök
- 100 g champinjoner
- 1 msk smör
- 1 kvist timjankvist
- 5 dl rött vin
- 6 dl kalvfond
- 2 tsk majsstärkelse
- 2 tsk vatten
- 0,5 msk sherryvinäger
- svartpeppar
- salt
Servering
- 50 g ramslökskapris
- 150 g toppmurklor
- 100 g ramslöksolja
Gör så här
Lamm
- Snitta fettet på lammet.
- Salta och stek lammet på låg temperatur så fettet smälter och blir krispigt.
- Baka lammet i ugnen på 120 grader tills det når en innertemperatur på 54 grader. Ta ut och låt vila.
Ramslökspesto
- Mixa alla ingredienser till peston i en matberedare till en slät massa.
Kronärtskockor
- Värm oljan till 170 grader.
- Skala och trimma kronärtskockorna.
- Fritera strimlorna i oljan tills de är gyllene och krispig, ca 10 minuter.
- Lyft upp strimlorna och salta.
Bakade tomater
- Dela tomaterna och lägg bitarna på en ugnssäker plåt med bakplåtspapper.
- Strö över salt och socker.
- Krydda med vitlök, timjan och svartpeppar.
- Ringla över olivolja.
- Baka tomaterna i ugnen på 100 grader i 1-1,5 timme.
Sallad
- Dela upp salladen i blad.
- Blanda bladen med aromatiska örter samt ringla över olivolja och salt.
Rödvinssås
- Skär löken samt svampen i bitar och bryn i smör tills bitarna är karamelliserade.
- Tillsätt timjan samt rött vin och låt reducera tills 1 deciliter återstår.
- Tillsätt kalvfonden och reducera ner till hälften.
- Blanda majsstärkelse med vatten och red av såsen innan du silar den.
- Smaka av med nymalen svartpeppar och sherryvinäger.
Servering
- Servera rätten med ramslökskapris, toppmurklor och ramslöksolja.