Lammsadel med bakade tomater

Lammsadel med bakade tomater
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Lammsadel med bakade tomater

38 ingredienser

1 h

Lammsadel med bakade tomater, friterad kronärtskocka och ramslökspesto blir en välkomponerad rätt att förgylla våren med.

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 1000 g lammsadel
  • salt

Ramslökspesto

  • 100 g ramslök
  • 100 g persilja
  • 1 dl solroskärnor
  • 50 g parmesanost
  • 1,5 dl olivolja
  • salt

Kronärtskockor

  • olja (till fritering)
  • 4 kronärtskockor
  • salt

Bakade tomater

  • 2 plommontomater
  • salt
  • strösocker
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 timjankvistar
  • svartpeppar
  • olivolja

Sallad

  • 4 gemsallad
  • 1 kruka torkad körvel
  • 1 kruka torkad dragon
  • olivolja
  • salt

Rödvinssås

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 kvist timjankvist
  • 5 dl rött vin
  • 6 dl kalvfond
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 tsk vatten
  • 0,5 msk sherryvinäger
  • svartpeppar
  • salt

Servering

  • 50 g ramslökskapris
  • 150 g toppmurklor
  • 100 g ramslöksolja

Gör så här

Lamm

  1. Snitta fettet på lammet.
  2. Salta och stek lammet på låg temperatur så fettet smälter och blir krispigt.
  3. Baka lammet i ugnen på 120 grader tills det når en innertemperatur på 54 grader. Ta ut och låt vila.

Ramslökspesto

  1. Mixa alla ingredienser till peston i en matberedare till en slät massa.

Kronärtskockor

  1. Värm oljan till 170 grader.
  2. Skala och trimma kronärtskockorna.
  3. Fritera strimlorna i oljan tills de är gyllene och krispig, ca 10 minuter.
  4. Lyft upp strimlorna och salta.

Bakade tomater

  1. Dela tomaterna och lägg bitarna på en ugnssäker plåt med bakplåtspapper.
  2. Strö över salt och socker.
  3. Krydda med vitlök, timjan och svartpeppar.
  4. Ringla över olivolja.
  5. Baka tomaterna i ugnen på 100 grader i 1-1,5 timme.

Sallad

  1. Dela upp salladen i blad.
  2. Blanda bladen med aromatiska örter samt ringla över olivolja och salt.

Rödvinssås

  1. Skär löken samt svampen i bitar och bryn i smör tills bitarna är karamelliserade.
  2. Tillsätt timjan samt rött vin och låt reducera tills 1 deciliter återstår.
  3. Tillsätt kalvfonden och reducera ner till hälften.
  4. Blanda majsstärkelse med vatten och red av såsen innan du silar den.
  5. Smaka av med nymalen svartpeppar och sherryvinäger.

Servering

  1. Servera rätten med ramslökskapris, toppmurklor och ramslöksolja.