Lammlägg med ugnsbakad rotselleri

8 röster
2 h
4
Lammlägg med ugnsbakad rotselleri
Foto: Dante Zia
2 h
4
4 portioner

Du behöver

Lammläggen och rödvinssåsen

  • 1 kg lammlägg
  • 50 g smör
  • 0,5 rödbeta, finhackad
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 0,5 morot, finhackad
  • 5 dl rött vin
  • 1 dl rödbetsjuice
  • 1 kalvbuljongtärning
  • salt
  • peppar
  • ev strösocker
  • ev majsstärkelse

Semitorkade rödbetor

  • 5 rödbetor
  • salt
  • olivolja

Rotselleri

  • 0,33 rotselleri
  • 50 g smör

Till servering

  • krasse
  • timjan
  • körvel

Gör så här

  1. Lammläggen och rödvinssåsen
    Stek lammläggen i smör i en gjutjärnsgryta.
  2. När lammläggen fått färg tillsätter du de finhackade grönsakerna.
  3. Efter 3-4 minuter tillsätter du rödvinet, rödbetsjuicen och buljongtärningen.
  4. Låg koka i 2 timmar. Om vätskenivån blir för låg (läggen ska täckas) så tillsätt vatten.
  5. Lyft ur lammläggen efter två timmar och sila av vätskan på grönsaker. Reducera ner till ungefär hälften.
  6. Smaka av med salt, peppar och eventuellt socker. Red av med maizena eller potatismjöl. Lägg tillbaka lammläggen i såsen så att de håller sig varma.
  7. Semitorkade rödbetor
    Dela varje rödbeta i fem bitar. Lägg i ugnssäker form, salta och ringla över olivolja.
  8. Baka dem i ugnen på 150 grader i ca 1,5-2 timmar tills de är mjuka rakt igenom och något skrumpiga. De ska vara lite småsega när man äter dem.
  9. Rotselleri
    När en timme av lammläggen återstår så baka rotsellerin i ugnen på 150 grader i smör i ca en timme, eller tills den är genommjuk.
  10. Servering
    Dela rotsellerin i mindre bitar, ungefär i storlek med rödbetorna.
  11. Häll rödvinssås i botten av tallriken. Placera ett lammlägg på såsen. Parallellt med lammlägget varvas rödbetor med rotselleri. Garnera med örter (krasse, timjan eller krövel). Smaklig spis!
26 oktober 2019