Lammkotletter med aprach och zucchini med tzatziki

Lammkotletter med aprach och zucchini med tzatziki
Foto: TV4

Lammkotletter med aprach och zucchini med tzatziki

Av: Lina - Södertälje

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

2 h

Vinbladsdolmar fyllda med färs serveras med kokta lammkotletter och tzatziki.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Aprach

  • 10-12 färska vinblad
  • zucchini
  • 1,5 dl ris
  • 400 g nötfärs (eller lammfärs)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja
  • salt (efter smak)
  • peppar, efter behag
  • ca 1 dl färsk mynta, hackad
  • 0,5-1 tsk paprikapulver

Lammkotletter

  • 800 g lammkotlett
  • salt
  • peppar

Koklag

  • 6-7 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 citron, saft

Tzatziki

  • 5 dl yoghurt
  • 1 gurka (stor)
  • 1 tsk salt
  • 1 skvätt citronsaft (efter smak)
  • 2 tsk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, riven eller mycket finhackad

Gör så här

Aprach

  1. Blanda köttfärsen med okokt ris, kryddor och olivolja till en röra som blir aprach-fyllning.
  2. Skölj vinbladen noga en stund. Tag några av dem (gärna de som är mindre/trasiga) och täck botten på en lite större kastrull. Detta för att inte ska bränna fast när de kokas.
  3. Lägg ut några blad på en skärbräda, lägg på ca 1 tsk fyllning och vik in kanterna och rulla ihop dem hårt. Gröpa ur några zucchini och lägg fyllning över dem.
  4. Packa rullarna tätt i kastrullen (över vinbladen i botten), i två lager. Lägg även fyllda zucchini här.
  5. Salta och peppra lammkotletterna, lägg dem därefter på rullarna. Häll över vatten, citronjuice och olivolja till lagen. Täck över med en tallrik eller liknande så dolmarna hålls på plats. Låt sjuda i ca 40 minuter på låg värme. De är godast när de stått en dag.

Tzatziki

  1. Häll yoghurten i ett kaffefilter, eller i en sil klädd med kökshandduk. Låt stå minst 1 timme, gärna längre, så att vasslen rinner av.
  2. Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
  3. Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
  4. Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
  5. Blanda yoghurt, vitlök och olivolja. Tillsätt gurkmoset. Smaka av med salt och några droppar citron. Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.