Grillad lammkarré ras el hanout med korianderyoghurt

2 röster
1,5 h
4

En fantastisk smakrik och kryddig rätt med grillat lamm, stekt lök, ras el hanout och korianderyoghurt. Det här är ett avancerat recept från stjärnkocken Daniel Höglander. Det är inget för nybörjaren, men det blir en riktig gastronomisk upplevelse.

Visa mer
1,5 h
4
4 portioner

Du behöver

Lammkarré

  • 1 lammkarré på ben (hängd i 2 veckor)

Kryddstekt lök

  • 10 roscofflökar
  • 10 king solovitlökar
  • 100 g smör
  • 10 medjool dadlar
  • 10 semitorkade aprikoser
  • 1 ceylonkanel
  • 1 förp saffran
  • 50 g ras el hanout
  • 10 gröna kardemummafrön
  • 1 vaniljstång
  • sherryvinäger
  • 2 dl vitt vin

Korianderyoghurt

  • 3 dl yoghurt (gärna från Löfsta mejeri)
  • korianderolja
  • citronsaft, färskpressad
  • salt

Servering

  • 4 zucchiniblommor (honor)
  • 2 carciofinis (inkokta i vittvin)
  • 4 vitlöksskott
  • 4 rapsblommor
  • 4 sardeller (från kantabrien)
  • gröna lucoliver
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Lamm
    Baka först lammet helt och sakta i ugnen. Ta ut och låt vila på sitt skrov. Skär ut lammen och grilla innan servering.
  2. Lök Ras el Hanout
    Skala lök och vitlök och stek sakta i smöret tillsammans med alla kryddor och den torkade frukten.
  3. Deglacera pannan med vinägern och tillsätt vinet. Låt allt sjuda sakta tills löken är söt och underbar. Krydda med salt och eventuellt mer vinäger.
  4. Koriandeyoghurt
    Gör korianderolja med koriander, salt och olja som du mixar till ett klorofyll och silar genom kaffefilter. Smaksätt yoghurten med korianderolja efter smak, färskpressad citronjuice och salt.
  5. Servering
    Ånga grönsakerna precis innan servering. Lägg upp korianderkrämen och den smöriga kryddstekta löken på tallrik.Lägg över det nygrillade lammen och servera tillsammans med sardeller och oliver.

Laddar fler recept...