Grillad lammkarré ras el hanout med korianderyoghurt

Lammkarré Ras el Hanout med korianderyoghurt
Foto: TV4
Daniel Höglander - KK 2019
Daniel Höglander - KK 2019

Grillad lammkarré ras el hanout med korianderyoghurt

23 ingredienser

1,5 h

En fantastisk smakrik och kryddig rätt med grillat lamm, stekt lök, ras el hanout och korianderyoghurt. Det här är ett avancerat recept från stjärnkocken Daniel Höglander. Det är inget för nybörjaren, men det blir en riktig gastronomisk upplevelse.

Ingredienser

portioner

Lammkarré

  • 1 lammkarré på ben (hängd i 2 veckor)

Kryddstekt lök

  • 10 roscofflökar
  • 10 king solovitlökar
  • 100 g smör
  • 10 medjool dadlar
  • 10 semitorkade aprikoser
  • 1 ceylonkanel
  • 1 förp saffran
  • 50 g ras el hanout
  • 10 gröna kardemummafrön
  • 1 vaniljstång
  • sherryvinäger
  • 2 dl vitt vin

Korianderyoghurt

  • 3 dl yoghurt (gärna från Löfsta mejeri)
  • korianderolja
  • citronsaft, färskpressad
  • salt

Servering

  • 4 zucchiniblommor (honor)
  • 2 carciofinis (inkokta i vittvin)
  • 4 vitlöksskott
  • 4 rapsblommor
  • 4 sardeller (från kantabrien)
  • gröna lucoliver

Gör så här

Lamm

  1. Baka först lammet helt och sakta i ugnen. Ta ut och låt vila på sitt skrov. Skär ut lammen och grilla innan servering.

Lök Ras el Hanout

  1. Skala lök och vitlök och stek sakta i smöret tillsammans med alla kryddor och den torkade frukten.
  2. Deglacera pannan med vinägern och tillsätt vinet. Låt allt sjuda sakta tills löken är söt och underbar. Krydda med salt och eventuellt mer vinäger.

Koriandeyoghurt

  1. Gör korianderolja med koriander, salt och olja som du mixar till ett klorofyll och silar genom kaffefilter. Smaksätt yoghurten med korianderolja efter smak, färskpressad citronjuice och salt.

Servering

  1. Ånga grönsakerna precis innan servering. Lägg upp korianderkrämen och den smöriga kryddstekta löken på tallrik.Lägg över det nygrillade lammen och servera tillsammans med sardeller och oliver.