Lamm med pistage, harissaglaserade morötter och tahini-yoghurtsås

POPULÄRT
Lamm med pistage, harissaglaserade morötter och tahini-yoghurtsås
Foto: TV4
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Lamm med pistage, harissaglaserade morötter och tahini-yoghurtsås

26 ingredienser

1 h 15 min

En färgsprakande varmrätt med smaker från mellanöstern. Dessutom lättlagad och därmed perfekt för att imponera på gäster med.

Ingredienser

portioner

Lamm med pistage

  • 300 g lammytterfilé
  • 1 msk malen spiskummin
  • 2 tsk korianderfrö
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 dl pistagenötter
  • 0,5 citron
  • 1 äggvita
  • salt
  • peppar

Harissaglaserade morötter

  • 10 knippmorötter
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 2 msk harissa (eller 1 msk paprikapulver + 1 tsk cayennepeppar + 0,5 tsk rökt paprikapulver)
  • 4 msk lönnsirap
  • 0,5 citron, saften
  • salt

Tahini-yoghurtsås

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 citron, finrivet skal och saft
  • 1 klyfta vitlök, fint riven
  • 3 msk tahinipasta
  • 1 kruka färsk mynta, strimlad
  • salt
  • peppar

Till servering

  • granatäpplekärnor
  • färsk mynta, strimlad

Gör så här

Tahini-yoghurtsås

  1. Blanda ihop alla ingredienser till såsen. Smaka av med salt och peppar.

Lamm med pistage

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Putsa bort fett och hinnor på lammfilén. Kör pistagenötterna i en matberedare tills du får en jämnt finkornigt kross.
  3. Mal spiskummin, korianderfrön och svartpeppar i en mortel eller kaffekvarn. Salta lammfilén ordentligt och gnid in med kryddblandningen.
  4. Stek lammfilén på hög värme i en tjockbottnad stekpanna med olja tills den får brynt färg på alla sidor. Ta lammet ur pannan.
  5. Pensla ett tunt lager vispad äggvita på lammet och rulla i pistagekrosset.
  6. Lägg över köttet i en ugnsform och stick i en termometer. Stek klart i ugn tills innertemperaturen når 59 grader.
  7. Låt köttet vila i minst 5 minuter innan det skärs upp o i fina skivor.

Harissaglaserade morötter

  1. Skala och trimma morötterna så att de är lika långa.
  2. Värm olivoljan i en sauteuse eller traktörpanna på medelhög värme. Rosta spiskummin i cirka 30 sekunder tills fröna börjar sprätta och får lätt gyllenbrun färg.
  3. Tillsätt kardemumma, harissa och låt kryddorna värmas upp i oljan. Var försiktig med att inte bränna kryddorna.
  4. Lägg ner morötterna och häll på lönnsirap och citronsaft. Krydda med salt och fyll på med vatten så att det precis täcker morötterna.
  5. Låt koka utan lock tills morötterna mjuknat med har kvar en spänstig kärna, cirka 8 min. Rör om då och då genom att skaka pannan. Under koktiden bör vätskan reduceras ner till en glansig sås men var uppmärksam och tillsätt mer vatten om det håller på att koka torrt.
  6. Smaka av med salt och eventuellt mer citronsaft.

Servering

  1. Bred ut en bädd av yoghurtsåsen på tallriken. Toppa med lager utav fint strimlade myntablad, granatäppelkärnor, morötter och till sist lammet. Avsluta med lite flingsalt och peppar på köttet.