Lamm med lök

Lamm med lök
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lamm med lök

17 ingredienser

Du kan laga den här rätten av det kött du gillar bäst: lamm, nöt, kyckling eller fläsk. Vi har valt lamm, som är det vanligaste i norra Indien, varifrån receptet kommer. Rätten kallas ghost do piaza, som betyder lök två gånger. Det förstår du när du läser receptet. Servera rätten med kokt ris.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 750 g lammkött benfri
  • 4 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 dl matolja
  • 6 hela nejlikor
  • 1 kardemummakapsel
  • 1 kanelstång
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk röd chilifrukt
  • 1 tsk garam masala
  • 1,5 dl yoghurt
  • 2,5 dl vatten
  • 4 gula lökar
  • 4 tomater
  • 1 msk färsk koriander, hackad
  • salt (efter smak)

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Skala den första mängden lök och hacka den fint. Skala och finhacka vitlöken och skär köttet i trecentimeterskuber. Värm oljan på medelvärme i en stekpanna och fräs den hackade löken och vitlöken tills den är brun men inte bränd. Blanda i kryddorna och fräs under omrörning ytterligare 4-5 minuter.
  2. Värm ugnen till 175°. Blanda lökfräset med köttet, yoghurt och vatten och lägg det i en ugnssäker form. Ställ i ugnen i 20 minuter.
  3. Skiva den andra mängden lök och halvera tomaterna. Höj värmen i ugnen till 225°. Ta ut formen och blanda i den skivade löken, tomater och färsk koriander, krydda med salt. Låt formen stå ytterligare ca 40 minuter i ugnen tills köttet är mört.