• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Lamm med brässerad amandine och salvia-aioli

3 röster
1 h
4
Lamm med brässerad amadine och salvia-aioli
Foto: Eva Hildén

Ta fram det bästa och lyft smaken med Colman´s senapspulver.

Colman’s_produktbild_01

Det här receptet blir ljuvligt med lammrostbiff, men du du kan även använda en klassisk lammstek. Dubbla i så fall satsen av kryddblandningen så du verkligen får smak på köttet.

Tips! Önskar du servera lammet på buffébordet? Låt då köttet kallna och skiva i tunnare skivor. Lägg upp på ett fat, garnera med färska örter och servera med salvia-aiolin vid sidan av.

Så väljer du rätt kött i köttdisken
1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 600-700 g lammrostbiff
  • smör (till stekning)
  • salt
  • peppar

Kryddblandning

  • 1 msk colman's senapspulver
  • 1 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 0,5 msk Maldon havssalt
  • 1 tsk torkad rosmarin

Brässerad amandine

  • 900 g potatis Amandine
  • 1 gul lök
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 l köttbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 1 dl Kikkoman Ponzu Lemon

Salvia-aioli

  • 2 äggulor
  • 1 kruka färsk salvia
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finriven
  • 0,5 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 2 dl matolja
  • TABASCO® Original pepparsås (efter smak)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Putsa köttet. Bland ihop kryddblandningen och rubba in i köttet ordentligt.
  3. Bryn köttet i smör i en stekpanna så att det får en fin yta runt om. Lägg i en ugnssäker form. Ställ in i mitten av ugnen tills köttets innertemperatur är 56 grader (rosastekt). Ta därefter ut köttet och låt det vila i folie eller smörpapper ca 10 minuter.
  4. Brässerad amandine
    Skala och skiva potatisen i en halv centimeter tjocka skivor. Skala, dela och skär löken i klyftor.
  5. Lägg potatis, lök och örtkvistar i en kastrull. Häll på buljong och ponzusås. Koka upp och sjud ca 20 minuter tills potatisen är mjuk.
  6. Tillsätt köttsaften från lammet. Smaka av med salt och peppar.
  7. Salvia-aioli
    Lägg äggulorna i en smal bunke med höga kanter. Plocka och tillsätt bladen från salvian, vitlök, senap och sherryvinäger. Mixa slätt med stavmixer.
  8. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en tunn fin stråle, under fortsatt mixning till en krämig aioli. Smaka av med TABASCO® Original pepparsås, salt och peppar.
Tips!
Tabasco äggtips

Tips från Tabasco!

Ägg på påskbuffén? Ta fram det bästa och lyft smaken med Tabasco!

3 mars 2020