Laktosfri sconespizza med blåbärskräm

1 röst
40 min + 2 h i kylskåp
8

Tea bakar en smarrig sconespizza som passar alla laktosintoleranta. Perfekt att tillbehör på brunchbuffén!

Tips! Det går lika bra att ersätta mejeriprodukterna med växtbaserade alternativ t ex havredryck för ett helt veganskt bakverk!

Visa mer
40 min + 2 h i kylskåp
8

Du behöver

Scones

  • 320 g vetemjöl
  • 15 g bakpulver
  • 3 g salt
  • 120 g laktosfritt smör, kallt & tärnat
  • 40 g strösocker
  • 160 g laktosfri mjölk

Blåbärskräm

  • 150 g blåbär, frysta eller färska
  • 100 g citronjuice
  • 220 g ägg (4 st)
  • 200 g strösocker
  • 100 g laktosfritt smör
  • 200 g laktosfri färskost
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Scones
    Sätt ugnen på 220 grader.

  2. Väg upp mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
 Lägg i smöret och smula ihop degen. Den ska vara smulig, ju mer man arbetar degen desto torrare blir den! Tillsätt sockret.
 Häll i mjölken och rör runt med en träsked. 

  3. Häll över på mjölad arbetsbänk.
 Kavla ut till en rund pizza med 1,5-2 cm tjocklek.
 Markera pizzaslicear genom att nagga med en gaffel.

  4. Baka av dem i cirka 12 minuter i den nedre delen av ugnen tills de fått en gyllenbrun yta.
  5. Blåbärskräm
    Värm blåbär, citronjuice, ägg och socker på spisen till 84 grader eller första bubblan.
  6. Stavmixa krämen, sila av och mixa i smöret och därefter färskosten.
 Häll ut i en ugnsform/skål och kontaktplasta ytan (lägg plastfolie direkt mot krämen). Låt svalna i kylen i ca 2h.

  7. Servera pizzorna med generöst med blåbärskräm och lite extra blåbär.
  8. Glöm inte att matsortera skal från äggen för en mer hållbar bakning, och njut av din härliga sconespizza. /Köket-redaktionen
13 juli 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...