Laktosfri chokladtårta med citruskräm
Laktosfri chokladtårta med citruskräm
14 ingredienser
Tänk att kunna laga en stor, hög tårta utan både grädde och smör! Här är en laktosfri chokladtårta med citruskräm och röda bär.
Ingredienser
- 1 dl kakao
- 2 dl strösocker
- 4 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 0,5 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- mjölkfritt margarin och vetemjöl, till formen
Citruskräm:
- 1 citron
- 1 apelsin
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 50 g mjölkfritt margarin
- 1 dl lätt apelsinmarmelad
- röda vinbär till dekoration
Gör så här
- Tårtbotten: Värm ugnen till 175°. Smörj kakformen med mjölkfritt margarin och pudra med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman kakaopulver, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i äggvispet. Häll smeten i kakformen. Grädda kakan i 50- 60 minuter. När kakan lossnat från kanterna och är torr i mitten är den klar. Prova med en sticka. Låt kakan vila i formen i 5 minuter innan den stjälps upp.
- Citruskräm: Skrubba apelsiner och citroner noga. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt saft och skal. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten. Vispa och rör tills krämen tjocknat. Lyft upp skålen och rör ner kallt margarin i krämen. Låt krämen svalna.
- Dela kakan i 2 bottnar. Bre ut ett tunt lager apelsinmarmelad på den ena. Lägg på den andra. Bre citruskrämen över hela tårtan. Garnera med röda vinbär. Tips: För annorlunda smak på tårtan, byt ut apelsinmarmeladen mot mosade hallon och banan. Röda vinbär kan bytas ut mot färska lingon.