Kycklingsoppa i termos

Kycklingsoppa i termos
Foto: Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson

Kycklingsoppa i termos

14 ingredienser

En utflyktsrätt som passar perfekt ifall man ätit helstekt kyckling kvällen innan. Bara att plocka restköttet som finns kvar på skrovet, det finns oftast mer än vad man kan tro! Själva skrovet gör du en värmande fond på. Med lite framförhållning dagen innan blir detta recept ingen match… /Fabian

Ingredienser

portioner
  • 1 helt kycklingskrov
  • 200 g plockat kycklingkött
  • 2 gula lökar
  • 2 lagerblad (gärna färska)
  • 10 svartpepparkorn
  • 3 morötter
  • 0,5 rättika
  • 1 knippe svartkål
  • 200 g äggnudlar
  • 1 knippe salladslök
  • tamarinsoja
  • risvinäger
  • chiliflakes
  • salt

Gör så här

  1. Ställ ugnen på 200 grader varmluft. Placera kycklingskrovet i en ugnsfast gryta med 2 dl vatten. Rosta i ugnen tills att skrovet blivit helt gyllenbrunt.
  2. Hetta upp en gjutjärnspanna rykande varm. Halvera de gula lökarna, och pressa snittytan neråt i den varma stekpannan. Låt lökarna brynas tills undersidan blivit helt svart, lägg lökarna i samma gryta som skrovet.
  3. Fyll grytan med vatten så att allting täcks, tillsätt lagerblad samt svartpeppar. Låt fonden koka utan lock i ca 1,5 timme på medelvärme.
  4. Sila fonden och låt den återigen koka tills att hälften av vätskan återstår. Smaka av med chiliflakes, soja, risvinäger samt salt.
  5. Skala morot samt rättika och skär till 0,5 cm små kuber. Skär bort den avlånga stjälken som sitter i mitten på svartkålen. Stjälken är mycket god och kan användas vid annat tillfälle. Svartkålsbladen läggs ihop till en bunt och strimlas fint.
  6. Omslut äggnudlarna i en kökshandduk och krossa dem med exempelvis en kastrull, nudlarna ska likna makaroner i storlek.
  7. Hacka ner kycklingköttet till samma storlek som grönsakerna.
  8. Lägg ner grönsakerna samt kålen tillsammans med kycklingen och nudlarna i en rymlig termos. Ge fonden ett sista snabbt uppkok innan du häller ner den i termosen.
  9. Avsluta med att toppa lite skuren salladslök över varje skål vid servering.