Kycklingpaj med bacon och fetaost
Kycklingpaj med bacon och fetaost
18 ingredienser
Läcker kycklingpaj med paprika, lagrad ost och vitlök. Bjud den gärna med en fräsch grönsallad dressad med syrlig vinägrett.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör, kallt
- 1 msk vatten, kallt
Fyllning
- 2-3 kycklingfiléer
- 1 purjolök
- 1 röd paprika
- 2 klyftor vitlök
- 1 förp bacon (à 140 g)
- 150 g fetaost
- 2 tsk torkad oregano
- 150 g ost, riven (gärna lagrad prästost)
- salt
- peppar
Äggstanning
- 3 ägg
- 3 dl vispgrädde
- salt
- svartpeppar, nymalen
- cayennepeppar, en knivsudd
Gör så här
Pajskal
- Skär smöret i tärningar. Arbeta ihop mjöl och smör till en smulig deg med fingrarna.
- Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck/kavla ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
- Nagga pajskalet och låt det sedan stå i kylskåp ca 20 minuter innan förgräddning. Sätt ugnen på 175 grader.
- Förgrädda pajskalet 10-12 minuter.
Fyllning
- Skär kycklingfiléerna i strimlor. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Strimla bacon. Skala och finhacka vitlöken.
- Bryn kycklingen i en rejäl klick smör i en stekpanna. Lägg över den på ett fat.
- Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper.
- Fräs purjolök, paprika och vitlök mjuk i en klick smör.
- Blanda sedan samman kyckling, bacon och fräset med purjolök och paprika. Smaka av med torkad oregano, salt och nymalen svartpeppar.
- Lägg fyllningen i pajskalet och smula fetaosten grovt över.
- Blanda ihop äggstanningen. Häll över pajen.
- Toppa med riven ost. Tillaga i ugnen ca 20 minuter tills pajen fått fin färg.
- Servera pajen med en fräsch grönsallad och syrlig vinägrett!