Kycklingkuber i röd olja
Kycklingkuber i röd olja
6 ingredienser
20 m
"Här en enkel rätt som har en rejäl ”kick” från chilioljan med skalrester (sediment), frächör från sticklöken, sötma, sälta från sojan och arom från sesamoljan. Rätten är perfekt som tilltugg före middagen. Den serveras med fördel rumstempererad och räcker till sex personer med två andra tilltugg." /Erik Videgård
Ingredienser
- 300 g kycklingbröst, kokt och kallt skuret i 2 cm kuber
- 2 tsk strösocker
- 3 msk soja (ljus, kinesisk eller japansk)
- 1 tsk sesamolja, rostad
- 3-5 msk chiliolja (med sediment Chiew Chow Chili Oil)
- 4 sticklökar, i 2 cm bitar
Gör så här
- Börja med att röra ut sockret i sojan tills det löst sig.
- Rör ner sesamoljan i sojan. Börja med att tillsätta 3 msk chiliolja, blanda och smaka av. Det är helt okej att stanna vid 3 msk om du tycker att hettan är outhärdlig, tänk dock på att kycklingköttet kommer att mildra styrkan.
- Blanda ner kycklingen i såsen, vänd ner sticklöken strax innan servering.
- Smaka av och korrigera sötma, styrka och sälta. En ton av sesam ska tydligt framträda med det saftiga kycklingköttet.