Kycklinggryta med potatis och ras el hanout

Kycklinggryta med potatis och ras el hanout
Foto: Niklas Nyman

Min kompis Thomas bjöd på denna gryta en höstkväll i Hammarbyhöjden för några år sedan. Han hade varit i Marocko och blivit inspirerad av det nordafrikanska köket. Jag blev kär i smakerna i rätten och bestämde mig för att jag en dag också skulle ta mig dit. /Joel

Recept ur kokboken Azur


Alf Tumbles dryckestips:

Le Sabbie dell'Etna Nr 2372 - Aromatiskt och soligt vin som tack var sitt ursprung Etna har en pigg syra och vulkanisk mineralitet.

Mas Janeil Nr 74448 - Ett rött vin södra Frankrike som görs utan svavel. Vinmakaren vill dock inte kalla det för ett naturvin, mer som experiment. Fantastiskt ren och fin frukt, servera svalt!

12 maj 2017
4

Du behöver

  • 4 kycklinglår med ben (ca 800 g)
  • 2 gula lökar, grovhackade
  • 2 msk ras el hanout, se nedan
  • 4 tomater, delade
  • 6 medelstora fasta potatisar, skalade och kvartade
  • 2 saltade citroner, skalet (se nedan eller köp färdiga)
  • 1 hel vitlök, halverad på mitten
  • 1 dl gröna oliver med eller utan kärnor
  • 1 knippe bladpersilja, grovhackat
  • matolja
  • salt

Ras el hanout, ca 4 msk

  • 2 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk mald ingefära
  • 0,5 tsk mald gurkmeja
  • 0,5 tsk hel svartpeppar
  • 0,5 tsk hela korianderfrön
  • 0,5 tsk mald kanel
  • 0,5 tsk hel kryddpeppar
  • 0,5 tsk hela fänkålsfrön
  • 0,5 tsk hel kryddnejlika

Saltade citroner

  • 8 ekologiska citroner
  • 120 g havssalt

Gör så här

  1. Kycklinggryta
    Bryn kycklinglåren i olja i en gryta med lock på medelhög värme tills låren fått fin färg.
  2. Tillsätt lök och ras el hanout, rör om. Lägg i tomater, potatis, citronskal och vitlök och slå över vatten så det nästan täcker. Låt koka upp, sänk sedan värmen så det småputtrar. Lägg på locket och låt småputtra 45 minuter.
  3. Lyft av locket och känn efter om kycklinglåren är möra, köttet ska lossa lätt från benet. Om det inte gör det låter du bara grytan fortsätta småkoka under lock. När kycklingen är mör tillsätter du oliver och persilja. Smaka av med salt.
  4. Servera grytan samma dag eller dagen efter. Om du ska servera grytan dagen efter kan du vänta med att tillsätta persiljan och göra det strax före servering.
  5. Ras el hanout
    Mortla eller mal de hela kryddorna. Blanda alla kryddorna och förvara i en burk med tättslutande lock. Torkade kryddor smakar som bäst inom 1 månad efter att de mortlats eller malts.
  6. Saltade citroner
    Tvätta citronerna. Skär ett djupt kryss i ena änden av varje citron. Det ska alltså se ut som fyra klyftor som hålls ihop. Fördela och fyll citronerna med saltet.
  7. Lägg citronerna i en ren burk med tättslutande lock, häll på allt överblivet salt. Låt stå i kylen 4 veckor. Vänd burken uppochner varje dag första veckan. Håller minst 1 månad, ofta längre.
Kommentera receptet

Fler goda recept