Kyckling med basilika- och citronolja samt mozzarellagratinerad broccoli och tomat

Kyckling med basilika- och citronolja samt mozzarellagratinerad broccoli och tomat
Foto: Jakob Fridholm
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Kyckling med basilika- och citronolja samt mozzarellagratinerad broccoli och tomat

9 ingredienser

30 m

Enkelt, med få ingredienser och magiskt gott! Gratinera broccoli och tomater under ett täcke av mozzarella, servera med ugnsbakad kyckling och en olja på basilika och citron.

Receptet är från Mattias Larssons kokbok Fredagskockens bästa vardagsmat.

Ingredienser

portioner
  • 600 g broccoli
  • 3 tomater
  • salt
  • olivolja
  • 250 g mozzarellaost
  • 4 kycklingbröst gärna med skinn (à ca 150 g)

Basilika- och citronolja

  • 0,5 citron
  • 0,5 dl basilika, grovhackad
  • 3 msk olivolja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader. Skär broccolibuketter i 3 cm stora bitar. Skala broccolistjälken och skär den i bitar om 1-2 cm. Tärna tomaterna i 3 cm stora bitar. Lägg ner broccoli och tomater i en ugnsfast form. Blanda dem med lite salt och olivolja. Riv över bitar av mozzarellan. Ugnsbaka i 15 minuter till fin gratinerad färg.
  2. Värm under tiden en stekpanna till högsta temperatur och bryn kycklingbrösten i olja i ett par minuter på varje sida till fin brynt färg. Ugnsbaka dessa med gratängen i ca 5 minuter tills kärntemperaturen är 63 grader. Låt dem sedan vila på en skärbräda i ytterligare ca 5 minuter (tills kärntemperaturen är 67 grader).
  3. Finriv det yttersta skalet av citronen. Mortla eller mixa citronskalet med basilikan och olivoljan. Servera kycklingen med gratängen och den goda kryddoljan.