Kyckling med basilika- och citronolja samt mozzarellagratinerad broccoli och tomat

48 röster
30 m
4
Kyckling med basilika- och citronolja samt mozzarellagratinerad broccoli och tomat
Foto: Jakob Fridholm
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 600 g broccoli
  • 3 tomater
  • salt
  • olivolja
  • 250 g mozzarellaost
  • 4 kycklingbröst gärna med skinn (à ca 150 g)

Basilika- och citronolja

  • 0,5 citron
  • 0,5 dl basilika, grovhackad
  • 3 msk olivolja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader. Skär broccolibuketter i 3 cm stora bitar. Skala broccolistjälken och skär den i bitar om 1-2 cm. Tärna tomaterna i 3 cm stora bitar. Lägg ner broccoli och tomater i en ugnsfast form. Blanda dem med lite salt och olivolja. Riv över bitar av mozzarellan. Ugnsbaka i 15 minuter till fin gratinerad färg.
  2. Värm under tiden en stekpanna till högsta temperatur och bryn kycklingbrösten i olja i ett par minuter på varje sida till fin brynt färg. Ugnsbaka dessa med gratängen i ca 5 minuter tills kärntemperaturen är 63 grader. Låt dem sedan vila på en skärbräda i ytterligare ca 5 minuter (tills kärntemperaturen är 67 grader).
  3. Finriv det yttersta skalet av citronen. Mortla eller mixa citronskalet med basilikan och olivoljan. Servera kycklingen med gratängen och den goda kryddoljan.
3 september 2017