Kyckling i tomatsås med libanesisk linssallad

POPULÄRT
Kyckling i tomatsås med libanesisk linssallad
Foto: Köket
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Kyckling i tomatsås med libanesisk linssallad

24 ingredienser

40 m

Det här är ett enkelt recept på kyckling i tomatsås som serveras med en härlig och smakrik linssallad. Den här rätten kommer gå hem hos hela familjen!

Tips! De flesta grönsaker funkar utmärkt att blanda med linserna. Ha i allt från morot, rödlök, färska champinjoner, chili till granatäppelkärnor.

Ingredienser

portioner

Kyckling i tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 grön paprika
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk rapsolja
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk paprikapulver
  • salt
  • peppar
  • 600 g kycklingfilé
  • 800 g krossade tomater

Linssallad

  • 4 dl torkade gröna linser
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 citroner
  • 1 tsk malen spiskummin
  • salt
  • peppar
  • 2 dl persilja, finhackad
  • 0,5 dl mynta, finhackad (eller 1 msk torkad mynta)
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 gurka
  • 2 tomater

Gör så här

  1. Koka linser enligt anvisning på förpackningen. De ska vara helt färdigkokta utan att vara sönderkokta.
  2. Gör tomatsåsen. Skala och hacka lök. Strimla paprika. Finhacka chili och vitlök. Stek lök i olja i en stekpanna tills den får färg. Vänd i paprika, vitlök och chili och låt steka med en stund. Tillsätt curry, paprikapulver, salt, peppar och fortsätt steka en stund under omrörning. Häll på krossade tomater och låt såsen sjuda under lock.
  3. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. Hetta upp olja i en panna och stek kycklingen på hög värme 3-4 minuter på varje sida. Lägg över kycklingen i tomatsåsen och låt den få puttra med i ca 17 minuter tills den är genomstekt.
  4. Skala och finhacka vitlök. Hetta upp 2 msk olivolja och fräs vitlöken på låg värme ca 5 minuter tills den får lite färg. Den får inte brännas vid. Blanda ner pressad citronsaft (efter smak), spiskummin, salt och peppar.
  5. Lägg linserna i en skål tillsammans med persilja och mynta, häll över marinaden och blanda väl. Låt svalna i kylen. Smaka av och tillsätt ev. mer citron, olivolja, spiskummin eller salt.
  6. Hacka paprika, gurka och tomat och blanda med linserna. Servera med kycklingen.