Kung Pao-kyckling med jordnötter

POPULÄRT
Kung Pao-kyckling med jordnötter
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Kung Pao-kyckling med jordnötter

17 ingredienser

30 m

"Kung Pao-kyckling är en rätt som får symbolisera sättet att skära råvaror på samma sätt ”kuber med kuber, strimlor med strimlor” för att få ett estetiskt tilltalande utseende på fatet. Kycklingkuberna har här samma storlek som sticklöksbitarna som har samma format som jordnötterna." /Erik Videgård

Ingredienser

portioner
  • 300 g kycklingbröst, råa
  • 8-10 facing heaven chilis
  • 3 klyftor vitlök
  • färsk ingefära (lika mycket som vitlök)
  • 5 sticklökar (vita delen)
  • 200 g olja
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 75 g rostade jordnötter

Marinad

  • 0,25 tsk salt
  • 1,5 msk majsstärkelse (Maizena)

Sås

  • 3 tsk strösocker
  • 0,13 tsk salt
  • 0,25 tsk majsstärkelse
  • 0,5 tsk soja (mörk)
  • 2 tsk soja (ljus)
  • 3 tsk chingkiangvinäger
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Koka upp två liter vatten.
  2. Skär kycklingen i 1–2 cm kuber. Blanchera kycklingen i vattnet i en minut, skölj med kallt vatten och skaka dem torra.
  3. Blanda kycklingbitarna med marinaden.
  4. Dela chilin och ta ur kärnorna.
  5. Skala och skiva vitlök och ingefära fint.
  6. Skär sticklöken i 1 cm bitar.
  7. Blanda såsingredienserna väl.
  8. Hetta upp oljan till ca 140 grader. Fritera kycklingen 30–60 sekunder tills den glänser, lyft upp med en hålslev. Häll ur oljan men lämna 2 msk.
  9. Hetta upp woken och tillsätt chili och Sichuanpeppar. Fräs tills det doftar men inte bränns. Tillsätt då ingefära, vitlök och sticklök. Stek hastigt och tillsätt sedan kycklingen och låt den bli varm.
  10. Rör om i såsingredienserna och tillsätt även den, rör tills såsen tjocknar.
  11. Tillsätt jordnötterna rör, runt och servera.