Kung Charles tårta
Kung Charles tårta
32 ingredienser
2 h
Den här festliga tårtan är fylld med rabarbersylt, citron och fläderchiboust och mascarponemousse med vanilj och jordgubbar.
Ingredienser
Botten
- 100 g smör, rumsvarmt
- 135 g strösocker [1,5 dl]
- 100 g äggula [6-7]
- 60 g mjölk [4 msk]
- 120 g vetemjöl [2 dl]
- 10 g bakpulver [2 tsk]
- 1 g salt [1 nypa]
- 5 g vaniljsocker [1 tsk]
Rabarber och jordgubbssylt
- 4 stjälkar rabarber
- 250 g jordgubbar, frysta
- 270 g rörsocker (ekologiskt strö) [3 dl]
Citroncurd
- 150 g citronsaft, samt zest från frukterna som juicas (ekologiska) [ca 3-4]
- 150 g strösocker
- 150 g ägg [3 små]
Citronchiboust
- 8 g gelatinblad [2,5]
- 150 g fläderblomssaft [3 dl]
- 20 g majsstärkelse [0,33 dl]
- 60 g äggula [3]
- 100 g citronsaft
- 0,5 vaniljstång
- 90 g äggvita [3]
- 75 g strösocker [0,75 dl]
Mascarponemousse (gör moussen när du är redo för steg 2)
- 300 g mascarpone
- 200 g vispgrädde [2 dl]
- 60 g florsocker [1 dl]
- 2 msk vaniljsocker
Rulltårta
- 165 g ägg, rumsvarma [3]
- 135 g strösocker [1,5 dl]
- 120 g vetemjöl [2 dl]
- 1 tsk bakpulver
- 6 bittermandel, finrivna
- 2 msk strösocker
Gör så här
Botten
- Vispa smör och socker till en krämig konsistens i en bunke.
- Rör ner äggulorna i omgångar.
- Tillsätt mjölken och vänd avslutningsvis i de torra ingredienserna.
- Vänd ihop till en jämn smet och ställ sedan åt sidan.
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Men sätt alltid timern lite lägre och öka hellre några minuter i taget, alla ugnar är olika!
- När kakan är helt sval väljer du ut en liten assiett och skär ut 4 rundlar.
Rabarber och jordgubbssylt
- Skala och skiva rabarbern i bitar om ca 3 cm.
- Värm rabarberbitarna på låg värme i ca 2 minuter.
- Tillsätt sedan jordgubbar och socker.
- Koka sylten till 106 grader på låg värme och mixa den sedan slätt.
- Häll över sylten i en bunke, kontaktplasta och låt svalna helt.
Citroncurd
- Zesta citronerna och pressa ur juicen.
- Rör ihop alla ingredienser i en kastrull och värm på låg värme tills curden nått 84 grader.
- Häll över curden i en ren bunke och lägg plast mot ytan. Låt svalna i kylen.
Citronchiboust
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
- Rör ihop flädersaft och majsstärkelse i en kastrull på en avstängd platta.
- Häll därefter i äggula, citronjuice och urskrapad vaniljstång. Blanda ordentligt med en visp tills alla ingredienser är ordentligt blandade.
- Börja vispa äggvitan på medelhög hastighet och tillsätt därefter 75 g socker i omgångar tills du får en fin maräng.
- Värm krämen och låt den redas ordentligt i ca 5 minuter tills den är helt len. Ställ kastrullen åt sidan och lyft ur vaniljstången.
- Vänd i en liten del av marängen i krämen för att lösa upp den och vänd sedan ner krämen i marängbunken.
Mascarponemousse (gör moussen när du är redo för steg 2)
- Vispa ihop ingredienserna med en elvisp tills en jämn och fluffig konsistens. Fyll på spritspåse.
Rulltårta
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Vispa upp ägg och socker med en elvisp till ett ljusgult fluffigt skum.
- Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggskummet i omgångar, vänd i för hand.
- Bred ut smeten jämt och tunt över ett bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 4-5 minuter. Får du smet över så baka ut det på ytterligare ett papper.
- Strö strösocker över botten och lägg ett nytt bakplåtspapper över den varma botten. Stjälp den upp och ner med hjälp av en kall plåt.
- Dra försiktigt bort det använda bakplåtspappret och låt den svalna. Plasta så fort den svalnar så att den inte torkar ut.
Montering
- Steg 1: Varva bottnar med citronchiboust, tunna lager citroncurd och tunna lager av rabarber och jordgubbssylt i en ställbar tårtring eller i en ugnsform. Det är jätteviktigt att formen är fodrad med plastfolie om du använder en ugnsform så att du kan få ut tårtan. Låt stelna i frys i ca 4 timmar.
- Steg 2: Fodra en springform med bakplåtspapper i botten samt på insidan av kanten (8 cm hög kant). Skär rulltårtan i 7 cm strips och fodra ringen med den sockriga sidan inåt. Lägg i ”interiören”/tårtan från frysen centrerat i springformen och toppa upp med mascarponemousse ca 1 cm från kanten. Låt sätta sig i kylen i ca 2 timmar.
- Toppa sedan med jordgubbar.