Kung Charles tårta

Kung Charles tårta
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Kung Charles tårta

32 ingredienser

2 h

Den här festliga tårtan är fylld med rabarbersylt, citron och fläderchiboust och mascarponemousse med vanilj och jordgubbar.

Ingredienser

portioner tårta

Botten

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 100 g äggula [6-7]
  • 60 g mjölk [4 msk]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 1 g salt [1 nypa]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]

Rabarber och jordgubbssylt

  • 4 stjälkar rabarber
  • 250 g jordgubbar, frysta
  • 270 g rörsocker (ekologiskt strö) [3 dl]

Citroncurd

  • 150 g citronsaft, samt zest från frukterna som juicas (ekologiska) [ca 3-4]
  • 150 g strösocker
  • 150 g ägg [3 små]

Citronchiboust

  • 8 g gelatinblad [2,5]
  • 150 g fläderblomssaft [3 dl]
  • 20 g majsstärkelse [0,33 dl]
  • 60 g äggula [3]
  • 100 g citronsaft
  • 0,5 vaniljstång
  • 90 g äggvita [3]
  • 75 g strösocker [0,75 dl]

Mascarponemousse (gör moussen när du är redo för steg 2)

  • 300 g mascarpone
  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 2 msk vaniljsocker

Rulltårta

  • 165 g ägg, rumsvarma [3]
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 1 tsk bakpulver
  • 6 bittermandel, finrivna
  • 2 msk strösocker

Gör så här

Botten

  1. Vispa smör och socker till en krämig konsistens i en bunke.
  2. Rör ner äggulorna i omgångar.
  3. Tillsätt mjölken och vänd avslutningsvis i de torra ingredienserna.
  4. Vänd ihop till en jämn smet och ställ sedan åt sidan.
  5. Sätt ugnen på 170 grader.
  6. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Men sätt alltid timern lite lägre och öka hellre några minuter i taget, alla ugnar är olika!
  8. När kakan är helt sval väljer du ut en liten assiett och skär ut 4 rundlar.

Rabarber och jordgubbssylt

  1. Skala och skiva rabarbern i bitar om ca 3 cm.
  2. Värm rabarberbitarna på låg värme i ca 2 minuter.
  3. Tillsätt sedan jordgubbar och socker.
  4. Koka sylten till 106 grader på låg värme och mixa den sedan slätt.
  5. Häll över sylten i en bunke, kontaktplasta och låt svalna helt.

Citroncurd

  1. Zesta citronerna och pressa ur juicen.
  2. Rör ihop alla ingredienser i en kastrull och värm på låg värme tills curden nått 84 grader.
  3. Häll över curden i en ren bunke och lägg plast mot ytan. Låt svalna i kylen.

Citronchiboust

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Rör ihop flädersaft och majsstärkelse i en kastrull på en avstängd platta.
  3. Häll därefter i äggula, citronjuice och urskrapad vaniljstång. Blanda ordentligt med en visp tills alla ingredienser är ordentligt blandade.
  4. Börja vispa äggvitan på medelhög hastighet och tillsätt därefter 75 g socker i omgångar tills du får en fin maräng.
  5. Värm krämen och låt den redas ordentligt i ca 5 minuter tills den är helt len. Ställ kastrullen åt sidan och lyft ur vaniljstången.
  6. Vänd i en liten del av marängen i krämen för att lösa upp den och vänd sedan ner krämen i marängbunken.

Mascarponemousse (gör moussen när du är redo för steg 2)

  1. Vispa ihop ingredienserna med en elvisp tills en jämn och fluffig konsistens. Fyll på spritspåse.

Rulltårta

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Vispa upp ägg och socker med en elvisp till ett ljusgult fluffigt skum.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggskummet i omgångar, vänd i för hand.
  4. Bred ut smeten jämt och tunt över ett bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 4-5 minuter. Får du smet över så baka ut det på ytterligare ett papper.
  5. Strö strösocker över botten och lägg ett nytt bakplåtspapper över den varma botten. Stjälp den upp och ner med hjälp av en kall plåt.
  6. Dra försiktigt bort det använda bakplåtspappret och låt den svalna. Plasta så fort den svalnar så att den inte torkar ut.

Montering

  1. Steg 1: Varva bottnar med citronchiboust, tunna lager citroncurd och tunna lager av rabarber och jordgubbssylt i en ställbar tårtring eller i en ugnsform. Det är jätteviktigt att formen är fodrad med plastfolie om du använder en ugnsform så att du kan få ut tårtan. Låt stelna i frys i ca 4 timmar.
  2. Steg 2: Fodra en springform med bakplåtspapper i botten samt på insidan av kanten (8 cm hög kant). Skär rulltårtan i 7 cm strips och fodra ringen med den sockriga sidan inåt. Lägg i ”interiören”/tårtan från frysen centrerat i springformen och toppa upp med mascarponemousse ca 1 cm från kanten. Låt sätta sig i kylen i ca 2 timmar.
  3. Toppa sedan med jordgubbar.