Kumminbröd på rågsurdeg

koket.se
Kumminbröd på rågsurdeg
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Kumminbröd på rågsurdeg

10 ingredienser

4 h

”Ett saftigt rågbröd med mycket kummin och fullkorn som blir perfekt i hemmaugnen, Den mörka ölen ger en djupare smak och den längre jästiden tillsammans med fullkornet gör brödet riktigt bra för magen. Det går att tillsätta 1g jäst för aningen snabbare jäsning. Hoppas att du tycker om det!" /Alexander Pelli

Här hittar du recept på hur du startar din egen surdeg, det skall användas fullkornsmjöl av råg i surdegen.

Tips! Låt brödet jäsa sista gången över natten och baka på morgonen för varmt färskt bröd, efter att du format brödet ställer du in brödet i kylen och låter jäsa i 12–24 timmar, dagen efter tar du ut brödet i rumstemperatur i 30–60 minuter innan avbakning.

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bröd

Anrörning/gröt

 • 45 g fullkornsmjöl (ekologiskt) [0,8 dl]
 • 6 g salt [1 tsk]
 • 8 g hel kummin (ekologisk) [4 tsk]
 • 110 g mörk öl (porter eller stout) [1,1 dl]

Deg/bortgörning

 • 120 g vetemjöl (ekologiskt) [2 dl]
 • 90 fullkornsmjöl (ekologiskt)
 • 70 g vatten
 • 120 g rågsurdeg (fullkorn)
 • 30 g sirap (svart/mörk)
 • 30 g vatten (2:a omgången)

Gör så här

Anrörning/gröt

 1. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
 2. Koka upp ölen och häll i de torra ingredienserna. Blanda tills smeten/degen känns aningen klistrig, ca 30–60 sekunder. Häll upp anrörningen/gröten i en behållare med lock. Låt svalna helt innan användning, minst 2 timmar.

Deg/bortgörning

 1. Använd ljummet/varmt vatten till degen, spara 2:a omgången vatten till senare.
 2. Blanda ihop anrörningen/gröten med resterande ingredienser långsamt i 10 minuter.
 3. Skrapa skålen och tillsätt det sista vattnet, blanda i ytterligare 5 minuter långsamt. Låt degen vila övertäckt i en skål i 2,5 timme, med 1 g jäst 1,5–2 timmar.
 4. Forma din limpa rund genom att platta ut degen på en mjölad bänk och börja vik in sidorna över varandra tills du vikt in alla sidorna och degen börjat kännas mer spänd.
 5. Forma den runda degen till en högre cylinder och vänd den upp och ner med skarvarna neråt i en skål med mjölad handduk.
 6. Vill du jäsa brödet till dagen efter ställer du in det i kylen nu. För att baka samma dag låter du degen jäsa övertäckt i 2,5–3 timmar, med 1 g jäst 1,5–2 timmar.
 7. Värm ugnen till 275–300 grader, över- och undervärme. Ställ in två plåtar i ugnen, en djupare högre upp och en vanlig plåt direkt mot ugnens botten.
 8. Vänd ut brödet på bakplåtspapper och med hjälp av en skärbräda glider du över brödet till plåten i botten av ugnen och häller 4 dl vatten i plåten högst upp. Sänk temperaturen till 220 grader.
 9. Efter 15 minuter tar du ut den övre plåten och flyttar upp brödet till den övre delen av ugnen, baka i ytterligare 15 minuter. Brödet skall få en innertemperatur på 98 grader.
 10. Låt brödet svalna innan servering.