Kryddstekt reninnanlår med tillbehör

Kryddstekt reninnanlår med tillbehör
Gustav leonharddt profilbild
Gustav leonharddt profilbild

Kryddstekt reninnanlår med tillbehör

37 ingredienser

40 m

I det här receptet bjuder Gustav Leonhardt på kryddstekt reninnanlår med kålsallad, potatis, äppelpuré och svampsås.

Dryckestips: LE VOLTE Dell Ornellaia, 2021 Toscana. Nr 32472, 191 kr.

Ingredienser

portioner

Kryddstekt reninnanlår

  • 1 reninnanlår
  • 5 g svartpeppar
  • 2 g strösocker
  • 5 g fänkålsfrö
  • 5 g korianderfrö
  • 1 g chiliflakes
  • 40 g smör
  • 20 g färsk timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • salt

Kålsallad

  • 200 g kål (alla sorter med tunna blad går bra)
  • 1 schalottenlök
  • 5 g strösocker
  • 5 g sherryvinäger
  • färska örter (t.ex. buskkrasse)
  • rapsolja
  • salt

Persiljeolja (örtolja)

  • 200 g rapsolja
  • 50 g persilja
  • 50 g spenat

Potatis

  • 9 potatisar
  • 5 g gräslök
  • smör
  • salt

Äppelpuré smaksatt med linje akvavit

  • 2 äpplen
  • 20 g strösocker
  • 5 g citronsaft
  • 15 g akvavit

Svampsås

  • 100 g gul lök
  • 150 g svamp
  • 50 g sherry
  • 100 g kalvfond
  • 100 g grädde
  • sherryvinäger
  • svartpeppar
  • salt
  • 30 g persilja

Gör så här

Kryddstekt reninnanlår

  1. Mixa de torra kryddorna i en kryddmixer.
  2. Torka av köttet och vänd det i de torkade kryddorna.
  3. Stek köttet hårt i en panna så att det får en fin yta.
  4. Tillsätt smör, timjan och vitlök.
  5. Baka i ugnen på 90 grader tills köttet har en innertemperatur på 45 grader.
  6. Låt köttet vila till ungefär 50 grader.

Kålsallad

  1. Plocka ner kålen i mindre bitar.
  2. Massera kålbitarna med lite olja och salt.
  3. Ånga sedan kålbitarna i 20 sekunder.
  4. Toppa med örter och persiljeolja.
  5. Skiva schalottenlöken och blanda med socker och sherryvinäger. Låt stå i minst 30 minuter.

Persiljeolja (örtolja)

  1. Värm oljan till 70 grader.
  2. Mixa oljan med örterna i en kannmixer tills oljan är grön, ca 3 minuter
  3. Sila sedan av oljan.

Potatis

  1. Skala eller tournera potatisen.
  2. Koka potatisen i saltat vatten tills den är klar.
  3. Toppa potatisen med gräslök och en klick smör.

Äppelpuré smaksatt med linje akvavit

  1. Skala och koka äpplena med socker och citron tills de är mjuka.
  2. Mixa äpplena och smaka upp med akvavit.

Svampsås

  1. Hacka lök och svamp.
  2. Stek svampen och gå ner med löken, stek tills den är mjuk.
  3. Slå på sherry och reducera till hälften.
  4. Häll i kalvfond och reducera återigen till hälften.
  5. Tillsätt grädde och koka ihop.
  6. Smaka upp med sherryvinäger, svartpeppar och salt.
  7. Hacka persilja och vänd ner vid servering.