Kryddstekt kycklingfilé med rödvinssås

NYHET
Kryddstekt kycklingfilé med rödvinssås
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Kryddstekt kycklingfilé med rödvinssås

30 ingredienser

Stekt kycklingfilé får här massor av god smak och extra fin stekyta när de innan stekning vänds i en mjölblandning smaksatt med kryddor som vitlök, ingefära, timjan och chili. Serverad tillsammans med en klassisk rödvinssås gjord från grunden och klyftpotatis blir det en härlig helgmiddag att njuta av.

Ingredienser

  • 500 g kycklingfilé, delade på längden till tunna lite plattare filéer
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 krm vitlökspulver
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör
  • rapsolja

Rödvinssås

  • 4 schalottenlökar, grovskurna
  • 2 klyftor vitlök, delade
  • 30 g smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk honung
  • 1-2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 kruka färsk timjan, nerskuren med stjälkar och allt
  • 5 dl rött vin
  • 5 dl kalvfond (utspädd)
  • 2 msk majsstärkelse
  • 4 msk vatten
  • 1 citron, pressad juice
  • salt

Klyftpotatis

  • 800 g fast potatis, skivad tunt
  • 1 purjolök, fint skivad (stor)
  • 100 g smör
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 1 kruka färsk persilja

Gör så här

Råstekt potatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär potatisen i klyftor. Ansa och skär purjolöken grovt. Blanda potatis och purjo med rapsolja och salt. Rosta i 30-40 minuter tills potatisen är klar.

Rödvinssås

  1. Fräs löken i smöret. Rör ner honung och vinäger, låt koka in. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med någon minut.
  2. Tillsätt timjan och vin och koka ner till hälften.
  3. Häll i fond och koka tills 2/3 återstår. Red av med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten.
  4. Smaka av med salt och citronjuice och honung. Sila och servera.

Kryddstekt kycklingfilé

  1. Blanda mjöl, kryddor och salt.
  2. Skär varje kycklingfilé på längden. Vänd kycklingfiléerna i mjölblandningen. Stek dem gyllenbruna och klara i rapsolja och smör på låg temperatur i en stekpanna.