Kryddstekt fläskfilé med jordärtskockstortilla

koket.se
Kryddstekt fläskfilé med jordärtskockstortilla
Foto: Tv4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Kryddstekt fläskfilé med jordärtskockstortilla

37 ingredienser

1 h

Kryddstekt fläskfilé med jordärtskockstortilla och ljummen sallad med ädelost och valnötter kan blir en riktigt festlig huvudrätt.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kryddstekt fläskfilé och biff

  • 300 g fläskfilé, putsat och delad i 4 bitar
  • 300 g biff, putsat och delad i 4 bitar
  • 1 tsk svartpeppar, stötta i mortel
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk fänkål, torkad och stötta i mortel
  • 1 tsk korianderfrö, stötta i mortel
  • 4 enbär, stötta i mortel
  • 1 lagerblad, stött i mortel
  • 3 msk pankoströbröd

Jordärtskockstortilla

  • 200 g spetskål, grovskuren
  • 2 bananschalottenlökar, finskivade
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 200 g fast potatis, skalad och finskivad
  • 200 g jordärtskocka, skalade och finskivade
  • 30 g parmesanost
  • 3 ägg
  • salt
  • peppar

Ljummen sallad

  • 2 dl grädde
  • 1 citron, pressad juicen och rivet skal
  • 2 salladshuvuden, grovt plockad (roman, frissé, blad, rosé eller ekblad)
  • 1 kruka färsk körvel, klippt
  • 1 kruka persilja, klippt
  • 100 g ädelost
  • 1 dl valnötter

Sås

  • 4 schalottenlökar, grovskurna
  • 2 klyftor vitlök, delade
  • 30 g smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk honung
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 5 dl rött vin
  • 5 dl kalvbuljong
  • 1 msk majsstärkelse
  • 4 msk vatten
  • 1 citron, pressad juice
  • salt

Gör så här

Kryddstekt fläskfilé och biff

  1. Blanda kryddorna med pankoströbröd.
  2. Vänd köttet i kryddblandningen och stek till önskad stegrad (fläskfilén behöver bli minst 56 grader i mitten)

.

Jordärtskockstortilla

  1. Stek spetskål, lök och vitlök i olivolja på låg värme i en stekpanna tills det blivit mjukt. Häll upp i en vid bunke.
  2. Stek potatis och jordärtskockor i lite olivolja några minuter utan att de tar färg. Häll upp i bunken tillsammans med den stekta spetskålen.
  3. Vänd ner parmesan och ägg i bunken med de övriga ingredienserna. Vänd runt ordentligt samt salta och peppra.
  4. Häll upp allt i stekpanna som du klätt med smörpapper. Ringla över lite olja och grädda i ugn på ca 180 grader till en innertemperatur på 98 grader (i ca 30 minuter).

Ljummen sallad

  1. Koka ihop grädden något och smaksätt med citronsaft, citronskal och salt.
  2. Blanda ihop sallad och klippta örter. Vänd ner den varma grädden i salladen i sista sekund. Bryt sedan ner ädelost och valnötter. Servera direkt.

Sås

  1. Fräs lök och vitlök i smöret. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med någon minut.
  2. Häll ner honung samt vinäger och låt koka in nästan helt.
  3. Tillsätt lite kryddor från kryddstekningen samt vin och låt koka ner till hälften. Häll i buljong och koka tills två tredjedelar återstår.
  4. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt samt citronjuice och sila

 sedan såsen.