ca 2 msk kryddmix (t.ex. gul curry, garam masala, röd currypasta eller paneng currypasta)
4 msk tomatpuré
3 dl torkade röda linser
1-1,5 l vatten
ev 2-3 msk kokosmjölk (eller grädde)
salt
peppar
ev limejuice (eller annan smaksättning)
Servering
bröd
halloumiost, stekt i tärningar (stekt potatis eller majs går också bra)
Gör så här
Hacka lök och vitlök fint.
Stek löksorterna på låg värme i en gryta (eller kastrull) med olja i några minuter. Löken ska bli glansig och mjuk men inte ta färg.
Tillsätt valfria kryddor och rör om så att det börjar dofta i köket. Ringla över lite mer olja om det ser torrt ut.
Klicka i tomatpuré och stek i några minuter till. Nu har du en riktigt bra smakbas!
Häll i linserna och det mesta av vattnet. Låt koka med locket på glänt i ca 20 minuter, eller tills linserna är mjuka. Rör om då och då och späd med mer vatten så att soppan får den konsistens du önskar.
Rör ner lite kokosmjölk mot slutet av koktiden om du vill.
Smaka av soppan med salt och peppar. Du kan även tillsätta valfri smaksättning så som en skvätt limejuice. Prova dig fram!