Kryddad rostbiff

koket.se
Kryddad rostbiff
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Kryddad rostbiff

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

25 ingredienser

30 m + tid i kyl

Kryddad rostbiff med BBQ-sås är alltid en populär rätt till sommarens alla festliga tillfällen och bufféer.

Se Gert Klötzke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12
  • 500 g nötinnanlår (eller kalvinnanlår)

Aromatisk saltlag

  • 960 g vatten
  • 40 g salt
  • 10 g florsocker
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 timjankvistar
  • 1 lagerblad
  • 15 svartpepparkorn
  • 10 hela nejlikor
  • 1 msk smör, klarat

Kryddor

  • 10 g grönpeppar
  • 15 g rödpepparkorn
  • 5 g svartpeppar
  • 5 g malen kryddpeppar
  • 10 g korianderfrö
  • 5 g enbär

BBQ-sås

  • 2 dl ketchup
  • 0,5 dl whisky (bourbonwhisky)
  • 0,25 dl äppelcidervinäger
  • 0,25-0,5 dl farinsocker
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk worcestersås
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk chiliflakes

Gör så här

  1. Rör ihop alla ingredienser till saltlagen.
  2. Putsa köttet och skär det i 2 längder. Lägg ner köttet i saltlagen och ställ i kylen i 2 dygn.
  3. Ta upp köttet ur saltlagen och torka det torrt.
  4. Rulla in köttet i kryddorna och därefter i varsitt dubbelt plastfilmsark. Tvinna plasten hårt och vira ändarna. Knyt och forma till en ”smällkaramell”.
  5. Värm upp ett sous-vide bad eller en ångugn till 60 grader.
  6. Tillaga köttet tills det har en innertemperatur på 56 grader. Ta ut och låt vila.

Servering

  1. Värm upp en panna med lite smör i.
  2. Bryn hastigt rostbiffen runt om, ta upp och skiva i tunna skivor.

BBQ-sås

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sjud sakta ihop såsen på låg värme i 5 minuter.
  2. Ta av kastrullen från värmen och häll upp såsen på en burk, kyl.