Kryddad kaka med risgrynsgröt

Kryddad kaka med risgrynsgröt
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Kryddad kaka med risgrynsgröt

21 ingredienser

1 h

”En perfekt kaka att göra på överbliven risgrynsgröt, tillsammans med apelsinen och kanelen så blir det en lyxig kaka med mycket smak. Jag ger exempel på hur du enkelt kan höja nivån ytterligare med en enkel sockerlag med citrus och kryddor, men det går lika bra att bara pensla med smält smör eller mjölk, lycka till!" /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner

Kryddig sockerlag

  • 0,5 apelsin, skalet
  • 50 g vatten [0.5 dl]
  • 100 g rörsocker [1,2 dl]
  • 1 kanelstång
  • 2 stjärnanis (valfritt)
  • 50 g apelsinjuice [0,5 dl]

Kakan

  • smör (till formen)
  • ströbröd (eller polenta till formen)
  • 150 g normalsaltat smör, rumsvarmt (eko)
  • 5,5 g vaniljsocker (eko) [1,8 tsk]
  • 200 g strösocker (eko) [2,35 dl]
  • 2,6 g salt [2 krm]
  • 1,5 g pomerans, malen
  • 2,6 g malen kanel [1 tsk]
  • 0,75 apelsin, skalet
  • 220 g risgrynsgröt
  • 121 g ägg, rumsvarma (eko) [1,2 dl]
  • 66 g mandelmjöl (eko) [1,3 dl]
  • 155 g vetemjöl (eko) [2,6 dl]
  • 3,7 g bakpulver [0,74 tsk]
  • 75 g standardmjölk (eko) [0,75 dl]

Gör så här

Kryddig sockerlag

  1. Riv skalet från apelsinen eller använd en potatisskalare för att göra remsor av skalet.
  2. Koka samman allt utom apelsinjuicen. Häll upp i en burk med lock.
  3. När lagen svalnat tillsätter du apelsinjuicen. Förvara kylen.

Kakan

  1. Låt alla råvaror blir rumstempererade samt sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Smörj och bröa din form.
  2. Rör försiktigt ihop smör, vaniljsocker, socker, salt, kryddor och apelsinskal.
  3. Tillsätt gröten lite i taget medan du rör.
  4. Rör ihop äggen i en separat skål och tillsätt försiktigt lite i taget i smörblandningen. Skulle smeten skära sig kan du ställa skålen i ett varmt vattenbad några minuter, rör sedan ihop.
  5. Blanda mandelmjöl och vetemjöl med bakpulvret. Tillsätt tre fjärdedelar av blandningen i smeten och vänd ner med en slickepott.
  6. Häll i mjölken och blanda.
  7. Sist tillsätter du den sista mängden mjölblandning.
  8. Fyll din smorda och bröade form med smeten och ställ in i ugnen. Sänk graderna till 175 och baka i 60 minuter.
  9. Pensla kakan med den kryddade sockerlagen eller med mjölk direkt efter ugnen.
  10. Låt kakan svalna i formen i 20 minuter innan du vänder ur den.

Tiips! Gör kakan utan gröt och tillsätt dubbel mängd mjölk, den blir lika god och går bra att göra utan gröten. Byt även ut mandelmjölet mot polenta för mandelfri kaka.

Storlek på form:
Brödform 6 cm x 27 cm x 10 cm
Ring ca 22-23 cm i diameter