Krusbärspaj med mandel

Foto: Micael Bindefeld
Krusbärspaj med mandel
11 ingredienser
40 m
Fyllig krusbärspaj med söt och krispig botten.
Ingredienser
pajdeg
- 100 g smör
- 1 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl rörsocker
- 1 äggula
Fyllning
- 0,5 kg krusbär
- 100 g mandelspån
- 0,5 dl rörsocker
- 1 msk potatismjöl
- 50 g smör, kallt
- 5 msk sirap
Gör så här
- Värm ugnen till 200 grader. Mixa under tiden ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller blanda noggrant ihop allt för hand. Tryck ut degen och klä en pajform och ställ i kylskåpet.
- Snoppa och skölj bären. Torka dem lätt med hushållspapper. Mixa hälften av mandelspånen och blanda med rörsocker och potatismjöl. Grädda nu pajskalet i ugnen 10 minuter, eller tills det fått fin färg, och låt svalna.
- Täck hela pajbotten med krusbär. Strö mandel- och sockermixen över bären. Häll resten av mandelspånen över bären. Hyvla det kalla smöret över mandeln och häll sirapen ovanpå.
- Grädda pajen mitt i ugnen, ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.