Krossad gurksallad i aromatisk vitlöksdressing

Krossad gurksallad i aromatisk vitlöksdressing
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Krossad gurksallad i aromatisk vitlöksdressing

14 ingredienser

20 m

”Det här är en bra rätt om du haft en tuff dag på jobbet. Att ta fram en kavel och krossa en gurka kan kännas otroligt befriande. Har du ett större sällskap på middag är du garanterat aggressionsfri efter tio portioner.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner4 - 8
  • 1 gurka (slanggurka)
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk söt aromatisk soja
  • 1,5 msk chiliolja (utan sediment)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk vitlök, finhackad
  • ca 1 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad

Söt aromatisk soja

  • 100 ml kinesisk soja (mörk)
  • 200 ml vatten
  • 6 msk farinsocker
  • 1 bit cassiabark (kanelstång)
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 stjärnanis
  • 0,5 tsk sichuanpeppar
  • 1 bit färsk ingefära, oskalad och krossad

Gör så här

  1. Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda, slå sönder gurkan med en brödkavel. Använd inte övervåld, gurkan ska bara spricka.
  2. Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar.
  3. Blanda gurkan med saltet och låt ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen.
  4. Blanda aromatiska soja med chiliolja, sesamolja och vitlök.
  5. Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen.
  6. Lägg upp på ett fat och strö över sichuanpeppar.

Söt aromatisk soja

  1. Sjud alla ingredienser i 20 minuter, sila och låt svalna.