Kroppkaka med ostkräm

Emma Shields - KK 2019

Kroppkaka med ostkräm

Av: Emma Shields

Från: Nyhetsmorgon

32 ingredienser

1 h + tid i kyl

Kroppkaka med ostkräm, grönkål, hasselnötter och smörad kålbuljong blir en god hösträtt att njuta av i helgen.

Ingredienser

portioner

Ostkräm

  • 200 g Arla Unika gammelknas
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 100 g mjölk
  • 100 g grädde
  • 2 ägg
  • 4 g salt

Kroppkaka

  • 800 g mandelpotatis
  • 10 g salt
  • 70 g äggula
  • 175 g potatismjöl
  • 25 g olja, grillad (eller vanlig rapsolja)

Kålbuljong

  • 500 g vitkål
  • 1 gul lök
  • 10 g rapsolja
  • 2 g salt
  • 2 g färsk timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 långpeppar
  • 1 l vatten
  • 25 g smör
  • 100 g grädde
  • 10 g hasselnötsolja

Jordärtskockschips

  • 4 jordärtskockor
  • 200 g rapsolja
  • salt

Servering

  • 100 g smör, brynt
  • 200 g grönkål, sköljd
  • salt
  • 10 g citronsaft
  • 10 g vitlöksolja
  • 50 g rostade hasselnötter
  • rapsolja

Gör så här

Ostkräm

  1. Riv osten och lägg i en mixer tillsammans med smöret.
  2. Värm mjölk, grädde och ägg i en kastrull försiktigt tills det ser ut som en lätt äggröra.
  3. Häll ner mjölkblandningen i mixern och mixa till en slät konsistens.
  4. Fyll i spritspåse och spritsa i runda formar.
  5. Frys i minst 3 timmar.

Kroppkaka

  1. Koka potatisen försiktigt tills den precis är mjuk.
  2. Pressa potatisen och blanda med övriga ingredienser i en bunke.
  3. Rulla bollar av smeten och gör en grop i varje boll. Lägg i en fryst bit ostkräm i gropen och förslut.
  4. Rulla sedan bollarna släta.
  5. Lägg ner kroppkakorna i kokande vatten. När de flyter upp så låt dem koka försiktigt i 5 minuter.
  6. Låt kroppkakorna svalna helt.

Kålbuljong

  1. Skär kålen i bitar och halvera löken.
  2. Lägg kålen och löken på en plåt tillsammans med rapsolja och salt.
  3. Rosta på 200 grader i ca 30 minuter tills det är gyllene.
  4. Lägg kål och lök i en kastrull med timjan, vitlök, långpeppar och vatten.
  5. Koka upp buljongen och låt den sjuda med lock i 1 timme.
  6. Sila bort kryddorna.
  7. Tillsätt smör, grädde och hasselnötsolja.
  8. Mixa med stavmixer och smaka av med salt.

Jordärtskockschips

  1. Skiva jordärtskocka tunt på mandolin och spola skivorna i kallt vatten.
  2. Lyft upp skivorna på papper och låt dem torka helt.
  3. Värm oljan till 160 grader.
  4. Fritera chipsen gyllene och salta dem sedan.
  5. Låt dem rinna av på papper.

Servering

  1. Stek kroppkakorna i smör och rapsolja.
  2. Stek grönkålen i rapsolja och smaka upp med salt, citronsaft och vitlöksolja.
  3. Värm det brynta smöret och blanda det med hasselnötterna.
  4. Fördela hasselnötter och kål runt kroppkakan.
  5. Avsluta med jordärtskockschips och kålbuljongen.