Kronprinsessans dessert

koket.se
Kronprinsessans dessert
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Kronprinsessans dessert

21 ingredienser

Klassisk prinsesstårta som serveras i ny tappning - som portionsdessert i glas.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Crème anglais

  • 1,5 gelatinblad
  • 100 g äggula [5 st]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 50 g mjölk [0,5 dl]
  • 250 g grädde [2,5 dl]

Botten

  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 5 g bikarbonat [1 tsk]
  • 8 g vaniljsocker [1 msk]
  • 165 g ägg [3 st]
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 50 g filmjölk [0,5 dl]

Hallonkompott

  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 100 g vatten [1 dl]
  • 1 limefrukt, saften
  • 200 g frysta hallon

Vaniljchantilly

  • 250 g grädde [2,5 dl]
  • 20 g florsocker [2 msk]
  • 8 g vaniljsocker [1 msk]

Dekoration

  • 1 förp grön marsipan
  • 125 g färska hallon

Gör så här

Crème anglais

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Blanda äggulor och strösocker i en bunke.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken, koka sedan upp vaniljstång, grädde
  3. och mjölk och slå det över äggulorna, blanda väl och tillbaka i kastrullen. Värm krämen försiktigt under konstant omrörning på låg värme tills krämen börjar tjockna. Ta bort från
  4. plattan, häll över det i en annan bunke.
  5. Krama ur gelatinbladen och lägg i dem i krämen, blanda väl och låt svalna.

Botten

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Sikta alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Vispa ägg och strösocker poröst, vänd i de torra ingredienserna med en slickepott försiktigt och tillsätt sist i filmjölken. Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 5 min.
  3. Ta ut kakan ur ugnen, sockra kakan på ytan och stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper, låt svalna. För att lossa bakplåtspappret lättare kan du pensla med kallt vatten på pappret lite innan och lossa det försiktigt.

Hallonkompott

  1. Koka upp vatten, socker och limesaft. Lägg i hallonen och låt koka några minuter. Ta av från spisen och låt svalna.

Vaniljchantilley

  1. Vispa samman grädde, florsocker och vaniljsocker till en härlig konsistens.

Montering

  1. Fördela crème anglaisen i glassen och ställ in i frysen.
  2. Lägg på en bit botten som du anpassat efter glaset när crèmen har satt sig.
  3. Lägg på hallonkompott, så att botten ”dränks” och sist toppar du med vaniljchantilly
  4. Kavla ut tunt med grön marsipan och lägg på så att det täcker, toppa med florsocker och ett hallon i mitten.
  5. Förvara i kylen innan servering.