Kronhjortstartar med dressing

Kronhjortstartar med dressing
Foto: Tv4
Adam Thulin
Adam Thulin

Kronhjortstartar med dressing

17 ingredienser

1 h 15 m

Tartar på kronhjort med en dressing på ramslök och pepparrot toppat med kaviar är både lyxigt och välsmakande.

Ingredienser

portioner

Kronhjortstartar

  • 600 g hjortfilé (kronhjort)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 2 enbär
  • 1 skiva rågbröd
  • neutral olja
  • salt
  • peppar

Dressing

  • 50 g ramslök
  • 2,5 dl neutral olja
  • salt
  • 3 dl grädde
  • 1-3 msk färsk pepparrot, finriven

Servering

  • kaviar
  • spenat
  • krasse
  • ev ätbara blommor

Gör så här

  1. Kronhjortstartar
    Torrosta timjan, fänkålsfrön och enbär i en stekpanna på hög värme i 3 minuter. Mortla sedan till ett pulver.
  2. Sota hjortfilé med en gasbrännare eller i en het stekpanna med lite olja tills filén har fått en sotad yta, ta genast bort från värmen.
  3. Smula rågbrödet och stek på medelhög värme i olja i ca fem minuter, häll av på hushållspapper.
  4. Tärna ner hjortfilén i småkuber och blanda ihop med rågbrödet samt några matskedar neutral olja.
  5. Smaka av tartaren med kryddblandningen, salt och peppar.
  6. Dressing
    Mixa ramslök tillsammans med olja i fem minuter.
  7. Sila oljan sedan genom en finmaskig sil och smaka av med salt.
  8. Häll grädden i en skål och riv ner pepparroten, låt stå i 30 minuter.
  9. Smaka av med salt och eventuellt mer pepparrot.
  10. Servering
    Lägg ut lika delar av tartaren på fyra tallrikar.
  11. Häll pepparrotsgrädden runt om och skeda några matskedar av oljan på grädden.
  12. Toppa tartaren med kaviar, spenat, krasse och ätbara blommor.