Krokett på svamp

koket.se
Krokett på svamp
Foto: Tv4
Birgit Malmcrona
Johan Backéus
Birgit Malmcrona
Johan Backéus

Krokett på svamp

Av: Birgit Malmcrona, Johan Backéus

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

1 h

Krokett på svamp är en festlig rätt att servera på julens bufféer.

Se Birgit Malmcrona laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Krokett

  • 1 l mjölk
  • 50 g svamp, torkad
  • 100 g smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm muskot
  • 80 g vetemjöl
  • olja, till fritering

Panering

  • vetemjöl
  • pankoströbröd
  • ägg

Gör så här

  1. Värm mjölken med svampen i en kastrull (krossa eller mixa gärna svampen).
  2. Smält smöret och tillsätt salt, muskotnöt och mjölet. Arbeta ihop.
  3. Tillsätt den varma mjölken med svampen medans du vispar hela tiden, jobba in mjölken tills du får en homogen deg som släpper från kastrullens sidor.
  4. Ös över degen i en plåt och täck med plast tätt mot degen, kyl.
  5. Förbered en bytta med mjöl, en med uppvispat ägg och en med panko inför fritering.
  6. Med hjälpa av två skedar formar du kroketterna till små patroner. Dubbelpanera dem, först i mjöl, sen ägg och slutligen i panko.
  7. Fritera vid servering i 190-gradig olja tills de får fin brun yta.