Gratinerad sillmacka

Gratinerad sillmacka
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Gratinerad sillmacka

5

9 ingredienser

Det här receptet verkar kanske knasigt men det är bara så gott! Jag blev serverad gratinerad sillmacka på Sillens dag i Simrishamn häromåret, det här är min variant. En riktig omega-3-macka. /Kristina Eriksson

Ingredienser

portioner4
  • 4 ägg
  • 4 skivor formfranska, gärna nyckelhålsmärkt
  • bordsmargarin, gärna nyckelhålsmärkt
  • 16 bitar löksill
  • 2 ägg (små)
  • 1 dl majonnäs
  • salt
  • svartpeppar
  • dill, att garnera med (eller gräslök)

Gör så här

  1. Koka 4 ägg i 7 minuter. Låt äggen svalna och skär dem i skivor. Lägg brödskivorna på ett bakplåtspapper på en plåt. Bred bordsmargarin på brödskivorna och lägg de skivade äggen ovanpå. Lägg på avrunnen löksill. Skilj gulan från vitan. Blanda gulan med majonnäsen i en djup tallrik. Salta och peppra. Vispa äggvitan till hårt skum. Blanda försiktigt ner äggvitan i majonnäsröran. Bred sufflésmeten ovanpå sillen. Gratinera tills sufflésmeten fått färg i 250 grader, det tar ca 5 minuter. Garnera med dill eller gräslök. Ät mackorna medan de är varma.