Laxgratäng med kaviar och ägg

Laxgratäng med kaviar och ägg
Foto: Anna Clarén
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Laxgratäng med kaviar och ägg

16 ingredienser

Visst kan man göra fiskgratäng på lax. Här är såsen smaksatt med kaviar, ost och dill och gissa om det är gott! Recept från boken Lax och kyckling.

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé
  • salt
  • peppar

Potatismos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 msk margarin (eller smör)
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • peppar

Kaviar- och ostsås

  • 2 msk margarin (eller smör)
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3,5 dl mjölk
  • lättrökt kaviar
  • 0,5 dl dill, finhackad
  • 1 dl lagrad ost, riven

Garnering

  • 2 ägg, kokta, kalla
  • 2 msk rödlök, grovt hackad
  • 2 msk dill, finhackad

Gör så här

Potatismoset

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Häll av vattnet och tillsätt margarin eller smör och mjölk.
  3. Kör med en elvisp till mos. Smaka av med salt och peppar.

Laxgratäng

  1. Skär laxen i ganska stora tärningar och lägg dem i en smord ugnsfast form. Strö på salt och peppar.
  2. Ugnsbaka fisken i 175 grader i ca 10 minuter.
  3. Ta ut fisken och ställ den åt sidan.
  4. Smält margarin eller smör till såsen i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör så att det löser sig med fettet.
  5. Späd med mjölken, lite i taget.
  6. Låt såsen koka i 5 minuter under omrörning.
  7. Rör ner kaviar, dill och riven ost. Smaka av med salt och peppar.
  8. Klicka eller spritsa moset i formen och häll såsen i mitten över fisken.
  9. Gratinera tills moset fått färg, det tar ca 15 minuter.
  10. Garnera med skivade ägg, rödlök och dill.