Krispig spetskål med smak av timjan

koket.se
Krispig spetskål med smak av timjan
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Krispig spetskål med smak av timjan

14 ingredienser

30 m

Den här rätten är perfekt när man vill ha något friskt och fräscht som förrätt innan middagen. Den funkar även perfekt att servera som enklare lunch eller tilltugg.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 spetskål, skurna i fyra delar (ytterbladen borttagna)
  • 2 skivor bröd, smulat till ströbröd
  • olivolja
  • 4 kvistar färsk timjan
  • svartpeppar
  • flingsalt
  • 3 schalottenlökar, skivade
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 1 msk vinäger, mild (t.ex. sherry, ACV)
  • 1 msk grovkornig senap
  • 1 tsk honung
  • 200 ml grönsaksbuljong
  • persilja, finhackad
  • citronskal (att servera till)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka kålen i saltat vatten i 3 minuter, flytta sedan över till isvatten. Häll av vattnet och klappa kålen torrt. Kålen håller sig i kylen några dagar.
  3. Rosta ströbröd i ugnen blandat med en klick olja, hälften av timjanen, 0,5 tsk svartpeppar och nypa salt i 8 minuter tills det är gyllene.
  4. Ringla olja över kålen samt salta och peppra.
  5. Grilla eller stek kålen i ugnen i ca 5 minuter på varje sida tills de fått en yta.
  6. Hetta upp en panna på medelvärme med olja. Tillsätt schalottenlök och fräs tills den är mjuk.
  7. Tillsätt vitlöksklyftor, salt och peppar. Fräs ytterligare några minuter tills det är genomstekt.
  8. Tillsätt vinäger, senap, honung (efter smak) och resterande timjan. Stek kort och tillsätt sedan grönsaksfond och låt reducera i 5 minuter.
  9. Smaka av och tillsätt mer honung, salt och peppar efter behov.
  10. Servera såsen med kålklyftorna och toppa med persilja, citronskal, ströbröd och mer salt.